EU istražuje mogućnost digitalnog eura, koji bi mogao pružiti nove prilike za inovacije i efikasnost u finansijskim transakcijama.        Foto: Reuters

Evropska unija (EU) preduzima hrabre korake na jačanju eura kao strateškog dobra u globalnoj ekonomiji, navodi se u izvještaju Evropskog parlamenta pod naslovom “Može li euro svrgnuti američki dolar s trona kao dominantnu globalnu valutu?“

EU vjeruje da je euro od suštinske važnosti za njenu ekonomsku i političku moć i provodi niz inicijativa kako bi povećao svoj globalni značaj i promovisao ga kao alternativu američkom dolaru.

Euro, koji je trenutno druga najviše korištena valuta u svijetu, suočio se s izazovima posljednjih godina, uključujući evropsku dužničku krizu, Brexit i pandemiju.

Međutim, Evropska unija je optimistična u pogledu budućnosti eura i provodi ciljane političke inicijative za povećanje njegovog udjela u svjetskim deviznim rezervama.

Preinačenje deviznih rezervi

Da bi se postigao ovaj cilj, EU se zalaže za veću upotrebu eura u međunarodnoj trgovini i investicijama, a istovremeno i ohrabruje centralne banke da diverzifikuju svoje devizne rezerve u odnosu na dolar.

Jedna ključna strategija navedena u izvještaju je povećanje udjela eura u globalnim deviznim rezervama na najmanje 30 posto do 2025. godine.

Prema podacima MMF-a, u svom istraživanju o valutnoj strukturi zvaničnih deviznih rezervi (COFER), američki dolar ostaje dominantna valuta u globalnim deviznim rezervama, čineći 59 posto ukupnih izdvojenih rezervi.

Nasuprot tome, euro je činio blizu 20 posto ukupnih izdvojenih rezervi.

Podaci pokazuju da se udio eura u svjetskim deviznim rezervama neznatno povećao u protekloj deceniji, dok je udeo američkog dolara značajno smanjen sa 71 posto i trenutno je na najnižem nivou u 25 godina.

Međutim, američki dolar i dalje ostaje najdominantnija valuta na svijetu, sa znatno većim udjelom od eura.

Digitalni euro Dodatno, EU istražuje mogućnost digitalnog eura, koji bi mogao pružiti nove mogućnosti za inovacije i efikasnost u finansijskim transakcijama.

“Euro je također valuta budućnosti, a u narednim godinama će postati i digitalna valuta“, kaže predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Digitalni euro bi također osigurao da euro ostane konkurentan drugim digitalnim valutama kao što su bitcoin i kineski digitalni juan.

Izvještaj parlamenta EU također predlaže stvaranje referentne vrijednosti za naftu i gas u eurima kako bi se povećala uloga eura na globalnim energetskim tržištima.

Napori EU da ojača euro odražavaju širi pomak globalne ekonomske moći izvan SAD-a ka drugim regijama, uključujući Evropu i Aziju.

Promovisanjem eura kao strateškog dobra i održive alternative dolaru, EU se pozicionira kao glavni igrač u globalnom finansijskom sistemu i jača vlastitu ekonomsku i političku moć.

TRT Balkan / agencije