Spisak globalnih prioriteta koje treba obaviti povećao se za ovogodišnje izdanje Svjetskog ekonomskog foruma, zabave poslovnih, političkih i drugih elita u alpskom sniježnom Davosu u Švicarskoj.      Foto: AP

Globalna ekonomija se suočava s godinom slabih izgleda za rast i neizvjesnosti koja proizlazi iz geopolitičkih sukoba, teških uslova finansiranja i razornog utjecaja umjetne inteligencije, pokazalo je istraživanje vrhunskih ekonomista.

Provođeno svake godine uoči godišnjeg sastanka Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u švicarskom ljetovalištu Davos, istraživanje u kojem je učestvovalo više od 60 vodećih ekonomista iz privatnog i javnog sektora pokušava da skicira prioritete za kreatore politike i poslovne lidere.

Otprilike 56 posto anketiranih očekuje da će ukupni globalni ekonomski uslovi ove godine oslabiti, uz visok stepen regionalne divergencije.

Dok je većina zabilježila umjeren ili jači rast u Kini i Sjedinjenim Državama, postojao je širok konsenzus da će Evropa ostvariti samo slab ili vrlo slab rast.

Izgledi za južnu Aziju i istočnu Aziju i Pacifik bili su pozitivniji, s velikom većinom koja očekuje barem umjeren rast u 2024.

Uzimajući u obzir komentare vodećih svjetskih centralnih banaka koji sugeriraju da su kamatne stope dostigle vrhunac, punih 70 posto ispitanih je ipak očekivalo da će finansijski uslovi popustiti kako inflacija pada i trenutna zategnutost na tržištu rada popušta.

“Nejednak utjecaj” umjetne inteligencije

Viđeno je da umjetna inteligencija ostavlja nejednak trag u svjetskoj ekonomiji:

Dok je 94 posto očekivalo da će umjetna inteligencija značajno povećati produktivnost u ekonomijama s visokim dohotkom u narednih pet godina, samo 53 posto predviđa isto za ekonomije s niskim dohotkom.

U isto vrijeme, WEF je objavio studiju o "kvalitetu" ekonomskog rasta u 107 ekonomija koja je zaključila da većina zemalja raste na načine koji nisu ni ekološki održivi ni socijalno inkluzivni.

"Ponovno pokretanje globalnog rasta bit će od suštinskog značaja za rješavanje ključnih izazova, ali sam rast nije dovoljan", rekla je Saadia Zahidi, generalna direktorica Svjetskog ekonomskog foruma.

WEF je priopćio da pokreće kampanju za definiranje novog pristupa rastu i pomoć kreatorima politika da ga uravnoteže s društvenim, ekološkim i drugim prioritetima.

TRT Balkan