Zemlje regije bore se s inflacijom uvođenjem raznih mjera. Neke više, a neke manje.     Foto: Reuters

U Crnoj Gori danas stupa na snagu odluka kojom se maksimalna visina marži u trgovinama na veliko ograničava na pet odsto, za pšenično brašno (tip 400 i 500), šećer, ulje i so, dok će maksimalna marža na ove namirnice za male trgovine iznositi sedam odsto. Ograničenjem marži, ove životne namirnice mogle bi biti jeftinije, a odluka je donesena na posljednjoj sjednici Vlade Crne Gore.

Cijene osnovnih životnih namirnica drastično su skočile nakon što je 24. februara započeo rat u Ukrajini. Litar ulja početkom 2021. godine koštao je jedan euro, a cijena tog proizvoda se u crnogorskim marketima sada kreće između 2,3 i 2,4 eura. Kilogram brašna (tip 400) u januaru 2021. godine koštao je 40 centi, a sada se cijene brašna kreću oko 80 centi. Cijena kilograma soli je između 50 i 60 centi, dok je cijena šećera 95 centi.

Produžena i odluka o umanjenju akciza na gorivo

Vlada Crne Gore je, na prijedlog Ministarstva finansija, danas produžila odluku o umanjenju iznosa akciza za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja. Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da je, zbog situacije na tržištu i analize dosadašnjih efekata, procijenjeno da bi odluka trebalo da ostane na snazi do kraja augusta, “kada ćemo procijeniti da li ćemo je dalje produžavati“.

Odluka o umanjenju iznosa akciza na gorivo se od 10. maja primjenjuje s umanjenjem 40 odsto, a od 7. juna akciza je dodatno smanjena, ukupno 50 odsto.

Srbija zabranila izvoz dizela

I Vlada Srbije ograničila je cijene osnovnih životnih namirnica. Uredbom su ograničene cijene brašna tip 400 glatko i tip 500 do pet kilograma, zatim jestivo suncokretovo ulje od jednog litra i svinjsko meso − but, tako da ne prelaze nivo cijena od 15. novembra 2021. godine. Propisana je maksimalna maloprodajna cijena UHT mlijeka s 2,8 procenata mliječne masti od jednog litra, te bijelog šećera po kilogramu, saopćeno je iz Vlade Srbije.

Usvojena je i Uredba o privremenoj mjeri ograničavanja cijene gasa i nadoknadi razlike u cijeni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa. Članovi Vlade donijeli su izmijenjenu Uredbu o ograničenju visine cijena derivata nafte, kojom se ograničenje produžava do 31. jula.

Vlada je donijela odluku o privremenoj zabrani izvoza eurodizela EN 590 radi sprečavanja nestašice i obezbjeđivanja sigurnog snabdijevanja tržišta ovim derivatom, kako bi se spriječile moguće štete po privredu i građane Srbije. Na sjednici je donesena odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte − olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 20 odsto, počevši od sutra pa do kraja jula.

Cijene goriva u Hrvatskoj ograničene, u Bosni i Hercegovini divljaju

Vlada Hrvatske posljednjim je intervencijama zadržala cijene goriva u Hrvatskoj, čime je za litar benzina potrebno izdvojiti 1,70 eura, kao i za litar dizela izvan autoputeva. Na autoputevima cijene su veće i do 20 posto.

Također, zemlje poput Slovenije, Mađarske, Turske, Bugarske, Moldavije imaju približne ili niže cijene goriva nego BiH. Cijena benzina 95 u Federaciji BiH, ovisno o pumpi, kreće se oko 1,55 eura, dok je cijena dizela malo veća.

Prevoznici najavili proteste

Inflacijom je najviše pogođen sektor prevoza koji je najovisniji o gorivu, Zbog toga će od 4. do 14. jula prevoznici u entitetu Republika Srpska obustaviti rad.

“Parkirat ćemo svoje kamione i na taj način prekinuti dotok robe, a kada je počne nedostajati u trgovinama i u proizvodnji, kada se budžet ne bude punio, što je vlastima u ovoj zemlji najbolnija tačka, vidjet ćemo hoće li sjesti s nama i razgovarati”, rekao je za Buku Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske, ujedno pozivajući građane da bojkotuju točenje goriva na benzinskim pumpama u ovom periodu, jer se to tiče i njih.

Obustava rada se odnosi i na teretni prevoz, a Grbić je kazao kako ima informaciju da će i putnički saobraćaj u Banjoj Luci stati s radom.

Iz Udruženja za transport Privredne komore FBiH rekli su kako je moguće da će se bojkotu prevoznika iz RS-a pridružiti prevoznici iz Tešnja.

TRT Balkan