Pozorišne igre u Domu kulture Jajce     Foto: FENA

Direktor Doma kulture Jajce i Pozorišnih igara Fikret Čančar podsjetio je da se ove godine navršilo i 20 godina od obnove ovog festivala.

“Njegovo 41. izdanje je tu pred nama, noseći sa sobom slavnu prošlost punu velikih imena i velikih ostvarenja, ali i želju da se nastavi s uspješnom tradicijom”, istaknuo je direktor Doma kulture Jajce.

Na ceremoniji otvaranja Čančar je naglasio kako su Pozorišne igre jedan od najznačajnijih događaja kulture u našoj zemlji, te se prisjetio kako su prije 51 godinu entuzijasti i veliki vizionari, zaljubljenici u pozorišnu umjetnost, utrli put kojim će proći najslavnija pozorišna imena BiH.

Ministar privrede Srednjobosanskog kantona Nisvet Hrnjić rekao je kako organizatorima ovih igara, ali i pozorišnim radnicima − publici prije svega − treba uputiti čestitke. Na važnosti Igara, njhovoj dugovječnosti, predanosti i posvećenosti lokalnih vlasti Općine Jajce i Doma kulture i publike, i to ne samo publike iz Jajca, nego i okoline, kao i umjetnika.

Načelnik općine Jajce Edin Hozan uručio je ključeve grada ovogodišnjem ključaru, doajenu bh. pozorišta, Miodragu Mikiju Trifunovu.

Trifunov se prisjetio da je kao mladi glumac koji je tad bio član ansambla Zeničkog pozorišta učestvovao na otvaranju prvih Pozorišnih igara 1971. godine.

Prva predstava koju je publika imala priliku pogledati je „Heroj nacije“ Ivana M. Lalića, u režiji Gorana Damjanca, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Mostar.

Ova crna komedija, kako je žanrovski opisuju pisac i reditelj, tematizira stanje duha običnog čovjeka kroz prizmu „skrivenih“ kamera, što kao posljedicu ima raskol unutar ličnosti koja se nađe između stvarnosti i “parastvarnosti”.

Svečanoj ceremoniji otvaranja Pozorišnih igara prethodila je izložba grafika „Sarajevo ’92.“, iz postavke Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, koju je otvorio direktor galerije Strajo Krsmanović.

FENA