Završnoj svečanosti prisustvovali su članovi žirija koji čini pet značajnih imena svjetske kinematografije.          Foto: Twitter / TRT 12 Punto

Svečanom dodjelom nagrada završio je "TRT 12 Punto", koji je TRT ove godine peti put organizirao.

“TRT 12 Punto” je najveća turska platforma za razvoj scenarija i koprodukciju, koja je ove godine od 16. do 23. jula održana uz sudjelovanje 22 različite zemlje.

Dodjeli nagrada u live prijenosu s programa TRT 2 prisustvovali su generalni direktor TRT-a Mehmet Zahid Sobaci i značajna imena turske i svjetske kinematografije.

Generalni direktor TRT-a Mehmet Zahid Sobaci na svečanoj ceremoniji rekao je: “Još jednom ću naglasiti važnost koju pridajemo kinematografiji kao turski javni emiter. Sretni smo što snažno podržavamo industriju u Turkiye i punimo kina svojim koprodukcijama i postižemo rekorde na blagajnama.”

“TRT 12 Punto” je najveća turska platforma za razvoj scenarija i koprodukciju.       Foto: TRT Balkan

Koprodukcije TRT-a u 3 godine dobile su 236 nagrada na festivalima

“12 Punto” je platforma koja uključuje sve o kinematografiji na inkluzivan način, hrani se bogatstvom koprodukcije i, što je najvažnije, ističe se svojom originalnošću, rekao je generalni direktor TRT-a Mehmet Zahid Sobaci.

Objašnjavajući da je ove godine platformi “12 Punto” dodana nova dimenzija, Sobaci je rekao: “Ove godine na platformi 12 Punto prijavljeno je više od 100 dugometražnih i gotovo 400 kratkih filmova. Zahvaljujemo svim sudionicima na uloženom trudu. Želim vam uspjeh u vašim kinoavanturama”, rekao je on.

“Naša prisutnost i uspjeh na domaćim i međunarodnim festivalima rastu iz dana u dan. Koprodukcije TRT-a dobile su 436 nominacija i 236 nagrada na festivalima na kojima su sudjelovale u posljednje tri godine. Želio bih istaknuti da su nakon festivalskih i kino projekcija igrani filmovi u koprodukciji TRT-a emitirani na turskoj međunarodnoj digitalnoj platformi, pri čemu su dosegli veliku publiku. Zapravo, pretvorio se u veliku porodicu od 2 miliona ljudi”, dodao je Sobaci.

Dodjeli nagrada u live prijenosu s programa TRT 2 prisustvovala su značajna imena turske i svjetske kinematografije.         Foto: TRT Balkan

Sjajne nagrade pronašle su svoje vlasnike

Završnoj svečanosti prisustvovali su članovi žirija koji čini pet značajnih imena svjetske kinematografije: Danis Tanović, režiser TRT-ovog "Deset u pola", Oscarom nagrađena poljska producentica Ewa Puszczynska, osnivač Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra, izvršna direktorica Doha Film Institutea Fatma Al-Remaihi i direktor Berlinskog filmskog festivala European Film Market Dennis Ruh.

TRT međunarodna nagrada za koprodukciju:

  • The Green Border / Režiserka: Agnieszka Holland / Producenti: Marcin Wierzchoslawski, Agnieszka Holland, Emir Kulal Haznev
  • In The Shadow Of The Horns / Režiser: Ognjen Glavonić / Producenti: Stefan Ivančić, Belkis Bayrak

Nagrada CineLink Sarajevo Film Festivala:

  • Kuduz / Režiser: Abdurrahman Oner / Producentica: Arzu Senses Oner
  • Ptica iz snova / Režiser: Murat Pay / Producentica: Betul Demir

Nagrada za koprodukciju TRT-a:

  • Gercek bir Kadin / Režiserka: Eylem Kaftan / Producent: Saim Caglar Bocutoglu
  • Lo-Fi / Režiser: Alican Durbas / Producentica: Ipek Erden
  • Bir Arada ve Yalniz / Režiser: Ali Vatansever / Producentica: Selin Tezcan

TRT nagrada za predselekciju:

  • At / Režiser: Ozgur Firat Kinay / Producent: Mahmut Islam Bilir
  • Veha / Režiserka producentica: Elif Sozen
  • Rahma / Režiser producent: Faysal Soysal

Nagrada za razvoj projekta:

  • Altın Buzagi / Režiser: Nazif Tunc / Producent: Yusuf Faruk Tunc
  • Dongu / Reditelj producent: Abdulhamit Guler
  • Hayal Kusu / Režiser: Murat Pay / Producent: Betul Demir
  • Kuduz / Režiser: Abdurrahman Oner / Producentica: Arzu Senses Oner
  • Memento Non Mori / Režiser: Seyhmus Altun / Producent: Fevziye Hazal Ertek
  • Persembe Gecesi Cok Karanlik / Režiser: Onur Sefer / Producenti: Aycan Aluclu, Tilbe C. Inan, Aleš Pavlin.

TRT Balkan