Prestanak rada značit će velike ekonomske gubitke za scenariste.          Foto: Reuters

Udruženje pisaca Amerike (WGA) objavilo je da će njegovih 11.500 članova stupiti u štrajk nakon što su propali pregovori sa studijskim kompanijama o platama.

Odluka scenarista da štrajkuju uslijedila je nakon neuspješnih pregovora o povećanju plata i podjeli dobiti s Američkim filmskim udruženjem (MPAA), predstavnikom više od 350 produkcijskih kompanija, uključujući Disney i Netflix.

Iz WGA je objavljeno da pregovori s producentskim kompanijama, koji su trajali otprilike šest sedmica, nisu ponudili rješenje za krizu s kojom se suočavaju scenaristi usred rekordno visoke inflacije.

Kako je došlo do štrajka?

Mjeseci pregovora ostavili su znatnu distancu između pisaca i AMPTP-a, saveza proizvođača filmova i televizije.

Američko udruženje pisaca čija su istočna i zapadna verzija tehnički dva sindikata, djeluju kao jedinica u ovim pregovorima. I dok su vođe sindikata pregovarali sa savezom u posljednjim satima prije isteka posljednjih dogovora, pisci, koji su velikom većinom glasali za ovlasti svojih vođa da sazovu štrajk, već su počeli praviti redove kolona.

AMPTP je rekao da je ponudio "velikodušna povećanja naknade za pisce, kao i poboljšanja u rezidualima strujanja" i da će poboljšati svoju ponudu, ali nije mogao zbog mnoštva zahtjeva pisaca.

Koje emisije će biti prvo pogođene?

Kasnonoćne talk-show emisije, uveliko ovisne o scenaristima komedija temeljenih na aktualnim događajima istoga dana, prve su osjetile efekat štrajka.

Emisije su bile de facto prva linija fronta tokom prethodnih štrajkova scenarista. NBC-jev “The Tonight Show Starring Jimmy Fallon”, ABC-jev “Jimmy Kimmel Live!” i CBS-ova “Kasna emisija sa Stephenom Colbertom” odmah su prekinute i emitirat će se reprize.

Oproštaj Jamesa Cordena u četvrtak navečer s njegovim "Late Late Showom" bio je dobro tempiran. "Saturday Night Live", gotovo jednako ovisan o pisanju scenarija u posljednjem trenutku, već je ukinuo ovosedmičnu epizodu s voditeljem Peteom Davidsonom.

Posljednje dvije epizode u sezoni koje slijede ozbiljno su ugrožene. Manje je izvjestan status dnevnih talk-show emisija, koje se više oslanjaju na razgovore i intervjue voditelja.

ABC-jev “The View” nije bio prekinut tokom posljednjeg štrajka, koji je započeo krajem 2007. i završio početkom 2008.

Kako će štrajk utjecati na filmove i serije?

Utjecaj štrajka na scenarizirane serije mogao bi rezultirati mnogo dužom proizvodnjom, iako neke, uključujući Showtimeove “Žute prsluke” već pauziraju proizvodnju.

Poznati planovi izlaska filmova mogli bi potrajati i duže. Produkcija gotovih scenarija može se nastaviti prema planu (bez prednosti prepravljanja u posljednji čas).

Općenito, drugim holivudskim sindikatima - uključujući savezne glumce i redatelje, koji se suočavaju s istjecanjem ugovora s AMPTP-om u nadolazećim mjesecima - zabranjeno je prema njihovim ugovorima pridružiti se trenutnom štrajku i moraju nastaviti s radom, iako su i članovi i čelnici izrazili solidarnost s WGA-om.

Produkcije, odavno svjesne prijetećeg roka, nastojale su završiti prije nego što je stigao. FilmLA, koji izdaje lokacijske dozvole za područje Los Angelesa, kaže da ove sedmice nije zatražena niti jedna lokacija za televizijske drame ili sitcome.

Ovisno o njihovim metodama korištenja medija, mnogi gledateljice i gledatelji filmova možda neće primijetiti učinke štrajka dugo nakon što on završi, ako uopće I završi.

Na repertoarima Netflixa i Amazon Primea, videi neće izgledati drugačije sljedeće sedmice, ali s obzirom na to da bi ovo bio prvi štrajk scenarista u eri streaminga, nije poznato kakve će posljedice ostaviti sljedećih nekoliko mjeseci.

Tokom posljednjeg štrajka, kada su televizijske i kabelske mreže s uhodanim sezonskim rasporedom još uvijek dominirale, mnoge su emisije, uključujući “30 Rock”, “CSI” i “Grey's Anatomy”, skratile svoje sezone.

Reality televizija bez scenarija u to je vrijeme jačala. “Big Brother” i “The Amazing Race” povećali su svoju produkciju.

Šta se sada dešava sa scenaristima?

Prestanak rada značit će velike ekonomske gubitke za scenariste, iako mnogi kažu da se isplati boriti protiv svakodnevnog pada prihoda.

Pravila saveznog štrajka sprečavaju članove da sklapaju nove ugovore, daju nove ponude ili predaju nove scenarije. Dopušteno im je prihvatiti plaćanje za bilo koji tekst koji je već napravljen.

Kako su se odigrali prethodni štrajkovi scenarista?

Scenaristi su do sada štrajkovali šest puta, više od bilo koje grupe u Hollywoodu.

Prvi se dogodio 1960, a trajao je gotovo pet mjeseci. Štrajkovi su uslijedili 1973, 1981. i 1985. Najduža obustava rada, koja je trajala tačno pet mjeseci, dogodila se 1988. godine.

Štrajk 2007-2008. razriješen je nakon tri mjeseca. Među glavnim ustupcima koje su scenaristi dobili bili su zahtjevi prema kojima bi novonastale serije za streaming morale angažirati savezne scenariste ako su im budžeti bili dovoljno veliki.

Bio je to rani vjesnik gotovo svake radničke borbe u zabavnoj industriji u godinama koje su uslijedile.

TRT Balkan