Širom Republike Turkiye i šire se na prigodan način obilježava Dan sjećanja na šehide i 109. godišnjica pobjede na Canakkaleu.                 Foto: AA

Povodom Dana sjećanja na šehide i 109. godišnjice pobjede u pomorskoj bici na Canakkaleu, u Sarajevu je u ponedjeljak održan prigodan koncert turskih junačkih pjesama pod nazivom “Junačke turkije“.

Širom Republike Turkiye i šire se na prigodan način obilježava Dan sjećanja na šehide i 109. godišnjica pobjede na Canakkaleu.

Tim povodom Institut “Yunus Emre“ u Sarajevu u ponedjeljak je u svojoj zgradi organizirao prigodan koncert turskih junačkih pjesama “Junačke turkije“.

Solista Mehmed Kukurozović pjevao je junačke narodne pjesme uz izvođenje Meliha Bersea na naju, Mirze Redžepagića na udu i Muzaffera Ozdemira na baglami.

Koordinator Instituta “Yunus Emre“ u Sarajevu Mehmet Akif Yaman istakao je da publika ima priliku čuti junačke pjesme na turskom i bosanskom jeziku, a da će istim povodom u više bh. gradova biti održane prigodne projekcije filmova o Canakkaleu.

Yaman je istakao da su u okviru ovogodišnjeg programa sjećanja na Bitku na Canakkaleu u Sarajevu ugostili i rektora Univerziteta nacionalne odbrane Turkiye Erhana Afyoncua i da je on održao prigodna predavanja o toj historijskoj bici.

Mehmed Kukurozović je kazao da 18. mart ima značajno mjesto u turskoj historiji i da je to svijetla točka u historiji islama.

On je istakao da su u borbama na Canakkaleu učestvovali borci iz mnogih krajeva Osmanskog carstva, uključujući i zemlje Balkana te da su za večerašnji koncert i birali pjesme koje govore o odlasku vojnika u rat, njihovim herojstvima i šehidima.

U Evropi poznata i kao Bitka na Galipolju, jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali po mnogim pokazateljima i u historiji uopće. Pomorska bitka desila se između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine, kao i kopnena bitka koja se na Canakkaleu odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine. To su bitke koje zauzimaju najznačajnije mjesto u historiji Turkiye i šire.

TRT Balkan / agencije