Tema prve izložbe, nazvane po pjesmi Zabranjenog pušenja "Šokiraš me majke mi!", kojom je Centar simbolično otvoren, jeste “Sarajevska rock scena 1980−1992. godine“.     Foto: Fena

Na otvaranju Ex-Yu Rock Centra, upriličenog u sarajevskom Domu mladih Skenderija, u prostoru bivšeg 'Kaktusa' izloženo je blizu 200 originalnih artefakata.

Tema prve izložbe, nazvane po pjesmi Zabranjenog pušenja "Šokiraš me majke mi!", kojom je Centar simbolično otvoren, jeste “Sarajevska rock scena 1980−1992. godine“.
Igor Mišić, član tima Ex-Yu Rock Centra, kazao je da se na pripremi izložbe radilo više od godine.

Idejni tvorac projekta je Amerikanac Will Richard, koji u Bosni i Hercegovini živi 12 godina.
On je prilkom otvaranja izjavio da je jugoslavenska rock-scena bila jedna od najboljih na svijetu, odmah nakon američke i britanske.

Richard je rekao da su u posljednje dvije godine prikupili značajan broj eksponata.
“Plan je da otvorimo veliki muzej cijele Jugoslavije, možda za godinu dana. A u međuvremenu da imamo tri-četiri velike izložbe, prije toga. Prva tema je „Sarajevska scena 1980−1992”, kazao je Richard.

On je istaknuo da su u tom periodu u Sarajevu gostovale brojne grupe svjetske klase.

Šefica Sekcije za evropsku integraciju, politička i ekonomska pitanja pri delegaciji EU u BiH Aurelie Valtat ovom prilikom je kazala da je zadovoljna što ima priliku biti na mjestu na kojem su karijeru započeli mnogi legendarni muzičari i rock-bendovi, našalivši se da je donedavno mislila da je “Crvena jabuka” samo supermarket.

Ona je istakla da se u EU iskreno nadaju da će mladi ljudi biti motivisani ovim projektom i da će crpiti inspiraciju iz ovog centra kako bi stvarali novi, a isto tako i legendarni zvuk.
Valtat je također podsjetila da Evropska unija ulaže u bh. kulturu.

Zamjenica direktora za saradnju pri Aambasadi Švicarske u BiH Chantal Felder kazala je da ta zemlja kroz svoj angažman želi da promoviše prosperitet i stabilnost, na način da svi građani mogu da iskažu svoj puni potencijal, što uključuje i podršku lokalnim poduzetnicima, ekonomski razvoj, ali i urbano planiranje.

“Ujedno uključuje i podršku kulturnim inicijativama, jer vjerujemo da su one ključne da bi ljude mogli da izraze sebe i da bi mogli imati ispunjene živote”, dodala je ona.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić također je pozdravio otvaranje Centra.
Ex-Yu Rock Centar ima za cilj da predstavi historiju i budućnost ex-Yu rocka kroz savremeni objekat koji će biti u potpunosti otvoren 2024. godine. Planirano je nekoliko izložbi koje će biti realizovane tokom 2023. godine.

Prva faza se sastoji od dvije izložbe. Izložba "Šokiraš me majke mi!" pokriva ‘zlatno doba’ sarajevske scene, uključujući korijene rocka, popa i živopisnu demo-scenu. Druga izložba, povodom 40. godišnjice albuma “Odbrana” i “Poslednji dani” grupe Idoli, bit će otvorena sredinom decembra.

Ex-Yu Rock Centar za sada su podržali: Ambasada Kraljevine Nizozemske, Ambasada Švicarske, Evropska unija, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Centar za promociju civilnog društva, Ambasada Francuske, UNESCO i Općina Centar Sarajevo.

FENA