"Egzodus" je zbirka poezije koja duboko uranja u srž bolnih događaja genocida u Srebrenici, navode recenzenti.     Foto: AA

U Sarajevu je sinoć upriličena promocija zbirke poezije “Egzodus: Srebrenička poema”, mladog bosanskohercegovačkog autora Mirnesa Omerovića.

Na promociji knjige, održanoj u Multimedijalnoj sali Ilidža (bivše Kino Igman), osim autora Omerovića, govorili su Nermina Alihodžić - Usjenovski, Leila Hamzagić - Kovačević i Faris Šačić. Promociji je prisustvovao ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoora te mnogobrojni građani.

Na samom početku izveden je performans “Juli je”, koji je nastao na osnovu Omerovićeve zbirke.

Svoju prvu zbirku pjesama, “Zemlja bosanska”, Omerović je objavio još kao 13-godišnjak. Uslijedila je potom “Prijedorska matura”, posvećena 102 ubijene djece Prijedora, a ovih dana iz štampe je izašla i njegova treća knjiga “Egzodus”, zbirka 95 pjesama posvećenih Srebrenici.

"Egzodus" je zbirka poezije koja duboko uranja u srž bolnih događaja genocida u Srebrenici, navode recenzenti.

U ranijem razgovoru za Anadolu Omerović, koji je porijeklom iz Bratunca, govorio je o tome zašto je svoju novu zbirku poezije posvetio Srebrenici. Mirnes je inače unuk Halila Omerovića koji je prošao “putem smrti”, na kojem su hiljade Srebreničana u pokušaju prelaska do slobodne teritorije izgubile život u julu 1995. godine.

Omerović je kazao kako mu je inspiracija njegova porodica koja je preživjela genocid, ali i, kako je naveo, “252 Omerovića čija su imena uklesana na spomen ploči u Potočarima".​​​​​​​

Mirnes Omerović rođen je 2004. godine u Sarajevu. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Desetoj osnovnoj školi Ilidža, a Prvu bošnjačku gimnaziju završio je 2023. godine kao “Ponos generacije“, a njegov maturski rad osvojio je treće mjesto na državnom takmičenju Fondacije “Alija Izetbegović“. Trenutno je student Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Omerović je za svoju poeziju dobio i brojne nagrade. Posebno ističe da je počasni član Komisije bijelih traka (Commission Brassards Blancs).

TRT Balkan / agencije