Autori su govorili o svom tri mjeseca i 24.000 kilometara dugom putu.      Foto: Facebook/Put Svile

Regionalno društvo BZK "Preporod" Hercegovina, u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice Trebinje, organiziralo je u Trebinju promociju putopisa "Putem svile", autora Hamze Ridžala i Ediba Kadića.

Autori su tom prilikom govorili o svom tri mjeseca i 24.000 kilometara dugom putu.

Ridžal je istaknuo neke važne momente zbog kojih su se on i Kadić odlučili za ovo važno putovanje. Podijelio je iskustva s kojima su se susretali, od bogate kulture ishrane, brojnih običaja, kao i mjesta koja su posjetili, a duhovno su važna za sve muslimane svijeta, priopćeno je iz Preporoda.

Naveli su, također, kako su s putovanja donijeli podsjetnik na tradicijske i kulturološke veze Bosne s tim udaljenim mjestima.
"Način na koji smo doživjeli taj period našeg putovanja od tri mjeseca mogli bismo porediti sa uobičajenih deset godina, jer se u jednom danu dešavalo toliko događaja, što se u rutini naših svakodnevica ne desi u toku mjesec dana života", naglasio je Ridžal.

Govoreći o opsežnim i ozbiljnim pripremama koje su imali prije polaska na Put svile, Kadić je naveo da je samo priprema automobila trajala tri mjeseca, ali da se u potpunosti isplatila, jer se tokom cijelog puta koji su prešli od 24.000 kilometara, automobil nikada nije pokvario.

Običaji koje su vidjeli u zemljama kroz koje su prolazili, srdačnost i gostoprimstvo koje su doživjeli od brojnih nepoznatih ljudi, njihova spremnost da ih ugoste i istovremeno na bilo koji način pomognu musafire, toliko su ih fascinirali da ih porede s magičnim mjestima koja su posjetili.

Pored činjenice da je "Putem svile" prvi bh. putopis, istovremeno je i jedini putopis o Putu svile općenito na Balkanu.
Govoreći o svojim daljim planovima, autori Ridžal i Kadić su iskazali želju i spremnost da putovanje nastave jer, kako kažu, značajan dio ove rute nisu imali priliku posjetiti i istražiti.


TRT Balkan / agencije