"Podsjetnik": Izložba djela u tehnikama tradicionalnih islamskih umjetnosti

"Podsjetnik": Izložba djela u tehnikama tradicionalnih islamskih umjetnosti

U Gazi Husrev-begovom hanikahu izloženo je 47 djela na kojima je radilo 15 umjetnika.
Obje izložbe su realizovali uz pomoć Instituta "Yunus Emre" i Ambasade Republike Turkiye.      Foto: AA

Izložba "Podsjetnik" otvorena je danas u Gazi Husrev-begovom hanikahu u Sarajevu u okviru manifestacije "Selam Ya Resulallah", koju organizuje Medžlis Islamske zajednice Sarajevo.

Organizovana je uz podršku Instituta "Yunus Emre" i općine Bagcilar iz Istanbula. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Abdulgafar ef. Velić rekao je da Medžlis 18 godina organizuje manifestaciju "Selam Ya Resulallah".

"U sklopu manifestacije organizujemo različite aktivnosti, učimo tradicionalne mevlude u gotovo svim našim džamijama i kućama, organizujemo različita predavanja, okrugle stolove, promocije, druženja za mlade, posebne programe za omladinu, mektepsku djecu... Jedna od aktivnosti su i izložbe. Imamo dvije izložbe, jednu u Brusa bezistanu i jednu u Hanikahu", pojasnio je Velić.
Obje izložbe su realizovali uz pomoć Instituta "Yunus Emre" i Ambasade Republike Turkiye.

"U današnjoj izložbi uglavnom dominiraju kur'anski ajeti, ispisani lijepom kaligrafijom. Poznato je da se Kur'an najljepše pisao u Turkiye, da se objavio u Meki, da se najljepše učio u Egiptu, a da se posebno tumačio u Iraku", rekao je Velić.

Kako je kazao, autori izložbe su umjetnici iz Turkiye. Jedan od umjetnika je Ahmet Sacit Acikgozoglu.

"Danas je izloženo 47 djela koja su rađena tehnikama tradicionalnih islamskih umjetnosti kao što je kaligrafija, ebru, umjetnost rezanja papira i slično. Mi dijelimo zajedničku kulturu s Bosnom i Hercegovinom i narodima ovdje. Htjeli smo da ponovo zainteresujemo građane za ovu umjetnost, pogotovo omladinu. Ajeti, hadisi i dove koje se nalaze na levhama koje smo danas izložili su podsjetnik na sve ono što je naš Gospodar stvorio", rekao je Acikgozoglu.
Istakao je da je na izložbi radilo 15 umjetnika.

"Na izložbi je radilo 15 umjetnika. Na nekim radovima je radilo više umjetnika", dodao je Acikgozoglu.

Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta "Yunus Emre" Sarajevo, podsjetio je da 18 godina Medžlis Islamske zajednice Sarajevo organizuje manifestaciju "Selam Ya Resulallah".

"Mi, kao Institut 'Yunus Emre' u Sarajevu, organizujemo razne aktivnosti kako bi promovisali tursku kulturu i umjetnost. Pored izložbe u nekoliko bh. gradova, imali smo radionice umjetnosti koje smo ranije spomenuli", rekao je Akif Yaman.

Ertugrul Selcuk Gulduler, pomoćnik načelnika Općine Bagcilar, kazao je da kao Općina daju veliku podršku tradicionalnim islamskim umjetnostima.

"U našoj općini imamo različite kurseve islamske umjetnosti kao što su ebru, teshib... Tu su kursevi za žene i mlađe generacije. Ovo je samo prvi događaj koji ćemo raditi zajedno s Institutom 'Yunus Emre' i Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo i za koje ćemo dati podršku na kulturnom planu", pojasnio je Gulduler.

TRT Balkan / agencije