U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo od 3. do 23. oktobra će se održati tradicionalna manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku „Selam, ya Resulallah“.     Foto: AA

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo od 3. do 23. oktobra će se održati tradicionalna manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku „Selam, ya Resulallah“, koja će na 28 programskih sadržaja okupiti više od 160 učesnika iz Bosne i Hercegovine i Turkiye.

Konferencija za novinare povodom održavanja 18. manifestacije pod nazivom Dani o Allahovom Poslaniku „Selam, ya Resulallah“ održana je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, a javnosti su predstavljeni ciljevi i očekivanja od ovog tradicionalnog projekta u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, kao i kalendar aktivnosti za 2022. godinu.

Manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku „Selam, ya Resulallah“ ove godine se održava od 3. oktobra do 23. oktobra.


Novinarima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić i istakao je da je poruka ovogodišnje manifestacije zajedništvo i međusobno poštovanje, a moto je kur'anski ajet: „Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu.“

„Bosanski muslimani s posebnim poštovanjem dočekuju mjesec u kojem je rođen posljednji Božiji poslanik. Iz tog dubokog poštovanja prema Muhammedu, a.s., stoljećima se u našoj domovini u mjesecu rebiul-evvelu uče mevludi i organiziraju brojne aktivnosti, koje su vremenom postale prepoznatljivi vjerski običaji“, rekao je Velić.

On je kazao da je mevlud jedan od najistaknutijih običaja bosanskih muslimana proistekao iz čiste ljubavi i poštovanja.

„Brojni naši pjesnici pisali su pjesme o životu i značaju Muhammeda, a.s., pa i cjelokupan život posljednjeg Božijeg poslanika, od rođenja do smrti, opjevali u stihovima. U tom pogledu u narednih 20 dana u svim općinama našeg medžlisa i brojnim većim džamijama učit ćemo mevlude. Organizirat ćemo i predavanja, tribine, okrugle stolove, promocije, izložbe, programe za mlade…“, rekao je Velić.

Velić je naglasio da čuvanje zajedništva, saradnja i pomaganje spadaju u najistaknutije kur'anske poruke.

„Stoga, u danima koji su pred nama podsjećat ćemo vjernike na zajedništvo, međusobno pomaganje, da neumorno čine dobro, da se u dobru natječu, na zlo dobrim uzvraćaju, da se sa svakim na lijep način ophode, naređuju dobro, da se neznalica klone. Kroz ovu manifestaciju želimo poslati poruku da je vjera i osmijeh, da je vjera i uklanjanje smetnje na putu, da je vjera i lijep govor, i stid, i ljubav, i sadaka je vjera. Sve je to i put i sunnet posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.“, zaključio je Velić.

Pomoćnik glavnog imama i koordinator projekta Malik-ef. Šljivo predstavio je program ovogodišnje manifestacije i kazao da su sve informacije o programu i aktivnostima tokom manifestacije dostupne na web i Facebook stranici MIZ Sarajevo i na plakatima postavljenim na oglasnim pločama sarajevskih džamija.

„Manifestaciju otvaramo prigodnim programom na platou ispred Baščaršijske džamije u ponedjeljak, 3. oktobra, s početkom u 17.30 sati. Pripremljeno je ukupno 28 programskih sadržaja koji će biti realizirani u 21 danu, a u programu učestvuje više od 160 osoba iz Bosne i Hercegovine i Republike Turkiye“, kazao je Šljivo.

Ističući kako se organizatori manifestacije vraćaju ustaljenom načinu održavanja aktivnosti kao što je to slučaj bio prije početka pandemije COVID-10, Šljivo je kazao da se nada dobrom odzivu publike, a da svi u BiH i dijaspori neke sadržaje mogu gledati i uživo na TV-u BIR i putem Facebook stranice MIZ Sarajevo.

Glavni ciljevi manifestacije „Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah“ jesu doprinos afirmaciji kulture i tradicije naroda BiH, predstavljanje života Božijeg poslanika i podsticanje na primjenu njegovih univerzalnih poruka u savremenom dobu, promocija islamske umjetnosti s posebnim akcentom na umjetnost vezanu za Poslanika, podsticanje na najljepše osjećaje ljubavi prema Stvoritelju i Poslaniku, doprinos razvijanju navika činjenja dobra kod djece i mladih i doprinos promociji lijepog u javnom prostoru, s naglaskom na lijepu riječ.

TRT Balkan / agencije