Večeras će u Sarajevu biti otvoren 62. internacionalni teatarski festival MESS.     Foto: AA

Od 30. septembra do 9. oktobra Internacionalni teatarski festival MESS predstavit će 14 produkcija kao i 7 produkcija u okviru Malog MESS-a, među kojima su ukupno tri festivalske premijere.

Festival u svom programu nudi produkcije predstava iz 12 zemalja svijeta, pa će tako Sarajevo i ove godine ugostiti više od 250 internacionalnih umjetnika i umjetnica.

Od regionalne teatarske produkcije na 62. internacionalnom teatarskom festivalu MESS publika će moći pogledati dramske klasike - diptih, dvije predstave "Braće Karamazovih" u režiji Olivera Frljića, u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, te "Anu Karenjinu" Mirka Radonjića u produkciji Dramskog studija Prazan prostor i Kraljevskog pozorišta Zetski dom iz Crne Gore.

Organizatori ističu da je specifičnost "Karamazovih" ta da publika može pogledati nezavisno jedan dio od drugog iako će, kako navode, teatarski zaljubljenici sigurno željeti dvije večeri zaredom imati vrhunski umjetnički doživljaj i cjelovito iskustvo. Ističu da cjelovečernje iskustvo u tri čina očekuje i publiku koja će 270 minuta uživati u "Ani Karenjini".

Nihad Kreševljaković, direktor festivala, izjavio je da će ovogodišnji MESS otvoriti predstava Olivera Frljića, jednog od najznačajnijih evropskih reditelja danas.
“Radi se o prvom gostovanju ove predstave. Izuzetna mi je čast da ovom izuzetno zanimljivom predstavom počinjemo ovogodišnji festival MESS”, rekao je Kreševljaković.

Snježana Abramović Milković, direktorica Zagrebačkog kazališta mladih, izjavila je da se prikazivanjem predstava poput “Braće Karamazovih” pokušavaju baviti društveno relevantnim temama.
“Mi smo oni koji promišljamo stvarnost. Imamo društveni zadatak progovarati o onome što nas tišti. Već smo s repertoarom odavno izašli iz neke zone udobnosti, komfora, zabave i dopadljivosti. To publika jako cijeni, a time se bave i ‘Braća Karamazovi'”, rekla je je Abramović Milković.

Istakla je kako Frljić dugo nije režirao u Hrvatskoj, te da nije sigurna da li će to više raditi zbog problema s političkim strukturama u toj zemlji.
“Ovo nam je prvo gostovanje van Zagrebačkog kazališta mladih, mnogo smo se pripremali za vašu scenu i mislim da ćemo uspjeti približiti original publici”, kazala je direktorica Zagrebačkog kazališta mladih.

Dado Ćosić, glumac iz diptiha “Braća Karamazovi”, izjavio je da je Frljić inspirativan reditelj koji ima snagu da u veoma kratkom vremenskom roku dobije maksimum od pojedinaca s kojima sarađuje na sceni.

“'Karamazovi' su više nego dobra predstava. Tu snaga i volja našeg ansambla jako lijepo dolazi do izražaja i zajedno s Oliverom mislim da vas nećemo razočarati večeras” rekao je Ćosić.

Predstava “Braća Karamazovi”, koja je napisana prema romanima Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, ruskog književnika ukrajinskog porijekla, premijerno je prikazana početkom agresije na Ukrajinu u februaru ove godine, a glumac Adrian Pezdirc ističe kako je izvođenjem predstave stekao utisak da su se pojedine situacije na sceni preslikale u stvarni svijet.

“Sva situacija s Ukrajinom dala je potpuno drugu konotaciju. Stvari koje su nam bile smiješne na probama odjednom više nisu bile smiješne ili su postale smiješne na drugačiji način. Atmosfera straha koja je bila sveprisutna u medijima i životu se preslikala na nas”, istakao je Pezdirc.

Petar Pejaković, reditelj predstave “Zašto ih nije briga? Ko je pokvario zamrzivač?”, koja će imati svoju festivalsku premijeru u okviru Malog MESS-a, rekao je da je njemu, kao nekom ko se 25 godina bavi pozorištem za djecu i mlade, izuzetno važno da festival poput MESS-a gaji segment pozorišnog stvaralaštva za djecu.

“Naša predstava se bavi ekologijom. Sve su uglavnom neke fraze, floskule, dosta praznih priča, koje djeci serviramo u školskom sistemu. Gledali smo da napravimo predstavu koja je bazirana na osjećanjima, emocijama”, pojasnio je Pejaković.

Gosti ovogodišnjeg festivala dolaze iz Njemačke, Mađarske, Italije, Švicarske, Grčke, Kipra, Japana, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, kao i Bosne i Hercegovine.

Posljednji dan MESS-a bit će dodijeljene nagrade najboljim umjetnicima i umjetnicama čija su ostvarenja ostavila najviše traga ne samo kod publike nego i po mišljenju stručnog žirija. O Zlatnim lovorovim vijencima ove godine odlučuje tročlani žiri iz Bosne i Hercegovine, Kosova i Italije u sastavu: Andrea Lešić-Thomas, Fatos Berisha i Giacomo Pedini.

Ulaznice za predstave mogu se kupiti putem platforme kupikartu.ba.

TRT Balkan / agencije