Centralni element ovog istraživanja je skeletni ostatak pronađen u sarkofagu unutar nekropole Divičani, koja potječe iz 14. ili 15. vijeka.     Foto: TRT Balkan

Istraživanja provedena na arheološkom nalazištu Divičani kod grada Jajca otkrila su značajne detalje o životu i izgledu srednjovjekovnog stanovnika Bosne i Hercegovine.

Ta otkrića su također poslužila kao poticaj grupi stručnjaka iz različitih područja da pokrenu zanimljiv projekt s ciljem vizualizacije izgleda čovjeka iz srednjovjekovne Bosne, čime su javnosti približili taj historijski period.

Centralni element ovog istraživanja je skeletni ostatak pronađen u sarkofagu unutar nekropole Divičani, koja potječe iz 14. ili 15. vijeka.

Nekropola je poznata po impresivnom broju stećaka, a sarkofag predstavlja posebno značajno otkriće zbog načina sahranjivanja pripadnika plemićkog staleža.

„Odabrali smo onu lobanju koja je najbolje očuvana, a to je bila lobanja iz sarkofaga pronađenog na lokalitetu Divičani kod grada Jajca“, rekla je za TRT Balkan prof. dr. Jasmina Čakar s Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu.

Genetička analiza provedena na najbolje očuvanoj lobanji iz sarkofaga pružila je uvid u boju kose, očiju i kože ovog srednjovjekovnog stanovnika. Rezultati analize otkrili su da je osoba imala svjetloplave oči, smeđu kosu te boju kože karakterističnu za evropsku populaciju.

Osim toga, analize skeleta ukazale su na izražene muške karakteristike, što dodatno naglašava značaj ovog arheološkog nalaza.

Profesorica prof. dr. Selma Zukić sa Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu ističe da je cilj istraživanja bio stvoriti cjelovitu sliku o životu i izgledu ovog srednjovjekovnog pojedinca.

"Željeli smo kombinirati podatke dobivene analizama - antropološkim, genetskim i arheološkim - kako bismo stvorili mozaik koji nam otkriva stvarni izgled našeg pretka," rekla je Zukić.

Dodatno, istraživači imaju pristup i lobanji majke proučavanog pojedinca te u budućnosti planiraju i rekonstrukciju njenog lika.

Ovaj projekt predstavlja važan doprinos razumijevanju povijesti regije i njenih stanovnika, pružajući uvid u prošlost BiH kroz kombinaciju naučnih disciplina.

TRT Balkan