Jedan od najvećih podnih mozaika na svijetu nalazi se u Jerihonu na Zapadnoj obali, koja je pod izraelskom okupacijom.     Foto: AA

Jedan od najvećih podnih mozaika na svijetu nalazi se u Jerihonu na Zapadnoj obali, koja je pod izraelskom okupacijom.

Veliki mozaik nalazi se na podu palate koju je izgradio omejadski kalif Hisham bin Abdulmalik u Jerihonu u Palestini.

Obnova Hishamove palate na Zapadnoj obali, koja je završena prošle godine, trajala je pet godina.

Slika na podu zamka prikazuje jednu od tri gazele oko drveta koje lovi lav, dok druge dvije u miru nastavljaju život. Navodi se da ovaj prikaz na mozaiku govori o ratu i miru.

Mozaik je star više od hiljadu godina, a Hishamova palata je otkrivena tek u 19. stoljeću.

Veličina mozaik panela je oko 835 kvadratnih metara, a sastoji se od više od pet miliona komada.     Foto: AA

Projekat restauracije je bio vrijedan 12 miliona dolara, a renoviranje je izvršeno u palati koja je uništena u zemljotresu.

Veličina mozaik panela je oko 835 kvadratnih metara, a sastoji se od više od pet miliona komada. Slika se sastoji od 38 kombinovanih mozaičkih struktura obogaćenih geometrijom, biljnim i životinjskim elementima, a na slici je 21 kamen različitih boja.

Kamenje koje je korišteno za restauraciju doneseno je iz različitih dijelova Palestine. Mozaička struktura govori i o historiji palestinskog naroda.

Otkriven je početkom prošlog vijeka, ali je mozaik bio prekriven pijeskom do 2010. godine.

Inače Hishamova palata se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine, odražava islamsku arhitekturu sa podnim mozaicima, trijemom, džamijom, česmom, dvorištem i parnim kupatilom po uzoru na rimske terme.

TRT Balkan / agencije