Muškarci češće nego žene kupuju svojoj djeci knjige jednom ili nekoliko puta mjesečno.     Foto: Reuters

Više od polovine (55 posto) roditelja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) predviđa da će njihovo dijete imati karijeru u kreativnoj oblasti. Nedavno istraživanje provedeno u SAD-u na 2.000 roditelja koji imaju djecu školskog uzrasta pokazalo je da sedam od deset (71 posto) roditelja smatra da je njihovo dijete kreativnije nego što su oni bili u njihovim godinama, te da knjige mogu biti pokretačka snaga. Polovina roditelja kupuje knjige za svoje dijete barem jednom mjesečno.

Kada su knjige u pitanju, čini se da su očevi po tom pitanju vrlo pažljivi i aktivni. Muškarci češće nego žene kupuju svojoj djeci knjige jednom ili nekoliko puta mjesečno (54 posto naspram 44 posto). Prosječno dijete ima oko 26 knjiga, od kojih 21 samo izabere. Samo šest posto prosječne dječije kolekcije knjiga čini obavezna lektira za školu.

Šezdeset dva posto djece ima vlastitu policu za knjige, a skoro polovina (48 posto) je puna. Međutim, uskoro bi se moglo dodati još toga, jer tri od četiri (76 posto) roditelja kažu da njihovo dijete željno iščekuje da napuni policu novim knjigama.

Dar čitanja

Istraživanje koje je provela kompanija za marketinško istraživanje OnePoll u ime ThriftBooks pokazalo je da će roditelji najvjerovatnije uživati u dijeljenju svojih omiljenih knjiga sa svojom djecom (58 posto), više nego u TV-emisijama (50 posto), igračkama (47 posto) i mjestima ili iskustvima (44 posto).

Roditelji generacije Z posebno uživaju u tome da svojoj djeci pokažu svoje voljene knjige iz djetinjstva, više nego bilo koja druga starosna grupa (76 posto). Sve u svemu, i roditelji i djeca uživaju u čitanju često – 65 posto roditelja to radi, a isto toliko misli i za svoju djecu.

U tom cilju, prosječni roditelj i dijete posvećuju čitanju oko pet sati sedmično. Što se tiče omiljenih žanrova, oko trećina (32 posto) roditelja ističe da njihova djeca uživaju u avanturističkim knjigama. Ostali popularni odabiri uključuju fantastiku (27 posto), fikciju (27 posto) i misteriozne priče (27 posto).

Bilo koji žanr može biti edukativan

S obzirom na to da 69 posto roditelja ističe da njihovo dijete ima puno kreativne energije, uvijek postoji potraga za dodatnim mogućnostima da je upotrijebi. Trideset sedam posto djece usmjerava svoje umjetničke talente crtanjem, dok 32 posto piše.

“Postoji mnogo načina na koje i roditelji i odgajatelji mogu nastaviti da njeguju ljubav kod djeteta prema čitanju tokom godina, od zajedničkog čitanja naglas do toga da djeca oživljavaju omiljene priče crtajući ih ili glumeći“, naveli su iz ThriftBooksa.

Također, pedeset četiri posto roditelja kupuje obrazovne knjige ili radne sveske za svoje dijete, a 48 posto njih to čini tokom cijele godine. Više od četvrtine (26 posto) roditelja također želi da podstakne svoje dijete da čita više informativnih knjiga.

Preporuke za knjige

Bez obzira na žanr, tri najveća izvora roditelja za pronalaženje novih preporuka po pitanju knjiga za dijete su prijatelji i porodica (32 posto), stranice za knjige kao što su Goodreads i Book Riot (30 posto) i online pretraživanja (28 posto). U anketi su također djeci postavljena pitanja o tome da li ih ljubav prema čitanju inspiriše da postanu pisci kada budu stariji i pokazalo se da je 68 posto odgovorilo potvrdno.

“Bilo koji žanr knjige lako može postati edukativno sredstvo. Uzimajući u obzir sklonosti čitanja djece, nastavnici mogu stvoriti robusnu biblioteku u učionici i van nje kako bi učenike od čitalaca pretvorili u ljubitelje knjiga”, naveli uz iz ThriftBooksa.

ThriftBooks je veliki prodavač polovnih knjiga na internetu sa sjedištem u blizini Seattlea u Washingtonu. ThriftBooks prodaje polovne knjige, DVD-ove, CD-ove, VHS kasete, videoigrice i audiokasete.

TRT Balkan / agencije