U izvještaju je navedeno da je povećana vlažnost ubrzala kristalizaciju soli na površini freska, uzrokujući njihovo ljuštenje, te da su bujične poplave uzrokovale urušavanje nekih pećina.       Foto: Reuters

Greenpeace je objavio izvještaj koji otkriva uticaj klimatskih promjena na historijske artefakte u Kini.

Novi izvještaj koji je objavio Greenpeace otkrio je da historijskim budističkim freskama i statuama pronađenim u pećinama na kineskom "Putu svile" prijeti izumiranje zbog prevelikih padavina uzrokovanih klimatskim promjenama.

U izvještaju su istakli da su promjenjivi klimatski uslovi u pustinji negativno uticali na skulpture i murale u mnogim pećinama, uključujući pećine Mogao, koje su na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine.

U izvještaju je navedeno da je posljednjih 20 godina u državi Gansu na sjeverozapadu zemlje smanjen broj kišnih dana, ali je povećana ukupna količina padavina.

Objavljeno je da temperature u regionu rastu brže od svjetskog prosjeka, te navedeno da su zidne slike u pojedinim pećinama koje su vjekovima preživjele ratove, zemljotrese i pješčane oluje već počele da propadaju zbog klimatskih promjena.

Poručili su da bi neki historijski spomenici mogli nestati za nekoliko godina.

U izvještaju je navedeno da je povećana vlažnost ubrzala kristalizaciju soli na površini freska, uzrokujući njihovo ljuštenje, te da su bujične poplave uzrokovale urušavanje nekih pećina.

Istraživač Greenpeacea Li Zhao izjavio je da je Gansu poznat po svojim pećinama.

TRT Balkan / agencije