Posebna karakteristika ovog studija je što posjetioci imaju priliku obući autentičnu bosansku tradicionalnu nošnju, te se u njoj uslikati i tako iz Sarajeva ponijeti divnu uspomenu.        Foto: Lea Kreartiva

Lejla Radović je sa svojom sestrom Ajlom Resić otvorila fotostudio u srcu sarajevske Baščaršije, čiji je cilj promovisanje bosanske kulture i tradicije.

Posebna karakteristika ovog studija je što posjetioci imaju priliku obući autentičnu bosansku tradicionalnu nošnju, te se u njoj uslikati i tako iz Sarajeva ponijeti divnu uspomenu.

U razgovoru za TRT Balkan, Lejla Radović je istakla da se iz velike ljubavi prema fotografiji, ali i bosanskoj kulturi i tradiciji, izrodila ova priča:

„Otvorili smo udruženje 'Lea Kreartiva' i preko tog udruženja provodimo ovaj divan projekat - fotostudio gdje se slika u tradicionalnoj bosanskoj nošnji.“

Dodala je da je studio otvoren i uz pomoć Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Bosanska tradicionalna nošnja spada u bogatu riznicu kulturnog blaga Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da u sebi ima elemente raznih historijskih, društvenih i kulturnih utjecaja.

Nošnje su najčešće izrađivane ručno, s posebnom pažnjom na detalje, baš kao i one u sarajevskom fotostudiju.

Prije je nošnja bila dio svakodnevnice bosanskohercegovačkog naroda, a danas je zaista rijetkost vidjeti nekog u narodnoj nošnji. Oblače se samo u posebnim prilikama poput praznika, manifestacija ili festivala tradicionalnih igara, odnosno na smotrama folklora.

Ajla Resić je za TRT Balkan navela da fotostudio posjeduje raznovrsnu mušku, žensku i dječiju narodnu nošnju, te dodala:

„Naš studio posjećuju turisti i lokalno stanovništvo kako bi se fotografisali u našim nošnjama, te iz ovog studija ponijeli najljepše uspomene iz Sarajeva u našoj bosanskoj tradicionalnoj nošnji.“

TRT Balkan