Kulturno-vjerska manifestacija „Musalla 2024“ svečano je otvorena na lokalitetu istoimenog kulturno-historijskog spomenika u Donjem Kamengradu, nadomak Sanskog Mosta.  Foto: AA

Manifestaciju je svečano otvorio Mirza ef. Žerić, glavni sanski imam i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije.

„Muslimani Sanskog Mosta, čitavog Bihaćkog muftijstva, pa i šire, već dugi niz godina obilježavaju trenutak dolaska islama na ove prostore. Medžlis Islamske zajednice Sanski Most će i ove godine, nizom prigodnih sadržaja obilježiti ovaj događaj u cilju učvršćivanja našeg jedinstva i pozivamo vjernike da prisustvuju sadržajima koje smo pripremili“, istakao je Žerić

U utorak, u sklopu programskih sadržaja, poslije akšam-namaza u haremu Hamzibegove džamije, biće održana promocija knjige „Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini“, koju je priredilo Udruženje „Majke Srebrenice“.

Za srijedu je najavljen koncert ilahija i kasida, a u četvrtak će biti organizirana tradicionalna Večer Kur’ana u haremu džamije u Donjem Kamengradu. Posljednjeg dana manifestacije, 26. jula biće klanjana džuma-namaz i održan prigodan program, također na lokalitetu Musalle u Donjem Kamengradu.

Prema predanju, na ovome mjestu je 1463. godine džumu klanjao turski sultan Mehmed el-Fatih, nakon pobjede nad ugarskom vojskom u bici za obližnju utvrdu, te je na tom mjestu dao da se izgradi musalla.

Musalle su preteče džamija, a prema nekim podacima, na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva preostala ih je tek nekolicina. Musalla u Donjem Kamengradu upisana je u državni registar kulturno-historijskih spomenika od posebnog značaja i pod zaštitom je države, a osim toga, danas je jedina aktivna musalla na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva.

Iz organizacionog odbora je upućen poziv vjernicima i svim ljudima dobre volje da svojom prisustvom uveličaju sadržaje ovogodišnje manifestacije "Musalla 2024".

TRT Balkan / agencije