"Na ovom sajmu je izloženo preko 100.000 knjiga i svaka svjedoči jedan poseban svijet", istakao je Uljarević.     Foto: AA

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, 17. po redu, pod sloganom "100 hiljada razloga da dođeš" otvoren je u ponedeljak naveče u Podgorici u garaži šoping mola Big fashion.

Sajam se održava pod sloganom "100 hiljada razloga da dođeš", a posjetioci će moći da nađu više od 100.000 naslova domaćih i izlagača iz cijelog regiona.

Sajam je otvorila predsjednica Skupštine glavnog crnogorskog grada Jelena Borovinić Bojović, koja je istakla da joj čini izuzetnu čast i zadovoljstvo što otvara 17. međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, tradicionalni praznik pisane riječi, po kome se prepoznaje maj u Podgorici.

"Posebno je važno što se ovaj sajam otvara na Markovdan i dan Marka Miljanova. Sajmu knjiga je samo godina do punoljetstva. Mnogi su sazrijevali uz ovaj sajam. Radujem se što će ove godine ponovo imati priliku da potraže svoju knjigu i stvaraju uspomene", istakla je, između ostalog, Borovinić Bojović.

Direktor Izdavačke kuće "Nova knjiga" Predrag Uljarević pozdravio je posjetioce i učesnike sajma.

"Na ovom sajmu je izloženo preko 100.000 knjiga i svaka svjedoči jedan poseban svijet", istakao je Uljarević.

Dodao je da nastoje da okupe pisce različitih poetika i pogleda na svijet, a najveću radost pričinjava "to što okupljamo čitaoce svih generacija i interesovanja".

Publici se obratio i poznati slovenački pisac Goran Vojnović, koji je je u svojoj besjedi poručio da "nas knjige upoznaju same sa sobom".

"I zato bi bilo dobro da u ruke uzmete što više knjiga i da ponovo upoznate sebe i svijet u kome živite. Jer, mi smo svijet koji često zaboravi ko smo i šta smo, i onda nam je lakše da živimo", poručio je Vojnović.

Pored Vojnovića književnoj publici narednih dana predstaviće se dobitnica NIN-ove nagrade Danica Vukićević, Vedrana Rudan, Đorđe Matić, kao i još niz autora.

Počasni gost sajma Izdavačka kuća "Clio" iz Beograda predstaviće svoja izdanja - romane "Zatvoreno zbog odmora" autora Stefana Čapalikua iz Albanije i "Total Balkan" Blanke Čehove.

Tokom sajma biće predstavljena zbirka Milana Stanišića, kao i sabrana djela Mahmuda Derviša, u organizaciji Ambasade Države Palestine u Crnoj Gori.

Biće organizovana predstavljanja djela domaćih pisaca Aleksandra Bečanovića i Balše Brkovića, a publika će imati priliku da čuje i nešto više o knjizi "Moj put u Palestinu" Adisa Deljkovića.

Na sajmu će se tradicionalno predstaviti i brojne srednje škole, a značajan segment sajma, čiji su pokrovitelji ministarstva kulture i medija i prosvjete, obuhvata obrazovanje mladih.

Sajam će biti otvoren do 14. maja.

TRT Balkan / agencije