Evropska prijestonica kulture je jedan od najznačajnijih projekata Evropske unije koji postoji od 1985. godine.     Foto: AA

Crnogorska metropola turizma - Budva, kandidat je za Evropsku prijestonicu kulture (EPK) 2028. godine.

Evropska prijestonica kulture je jedan od najznačajnijih projekata Evropske unije koji postoji od 1985. godine. Do sada je oko 60 gradova nosilo tu prestižnu titulu, a od 2021. godine za tu titulu se takmiče i gradovi država koji nijesu, ali žele da postanu članice EU.

"Tim projekta "Budva-Boka 2028 - Evropska prijestonica kulture" više od dvije godine aktivno radi na kandidaturi u saradnji sa brojnim domaćim i inostranim partnerima, gradovima koji su već osvojili prestižnu titulu Evropske prijestonice kulture, institucijama, nevladinim, kulturnim i umjetničkim organizacijama i istaknutim pojedincima", navodi se u saopštenju Opštine Budva.

Konkurencija za dobijanje titule za 2028. godinu je veoma velika, jer u njoj učestvuju gradovi iz Norveške, Švajcarske, Islanda, Lihtenštajna, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije i drugih zemalja.

Projekat Evropska prijestonica kulture (EPK) započet je 1985. godine, na inicijativu Meline Merkuri i Žaka Langa, tadašnjih ministara za kulturu Grčke i Francuske. Projekat se razvijao ne gubeći svoj primarni cilj da istakne bogatstvo sličnosti i razlika evropskih kultura, kao i da podstiče prijateljstvo i osjećanje zajedništva među evropskim narodima.

Prije Budve, Herceg Novi je učestvovao u takmičenju za Evropsku prijestonicu kulture 2021.

TRT Balkan / agencije