Autor izložbe je vanredni profesor Mehmet Ginara.      Foto: AA

Izložbom reprodukcije minijatura iz osmanskog perioda pod nazivom "Putovanje boja kroz vrijeme" danas je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli obilježena 20. godišnjica osnivanja Odsjeka za turski jezik i književnost.

Autor izložbe je vanredni profesor Mehmet Ginara, koji potcrtava kako se prvi primjeri minijatura kod Osmanlija susreću u 15. stoljeću i to u djelima "Dilsuzname" i "Kulliyat" čiji su autori nepoznati.

"Minijature potječu od 8. stoljeća iz doba Ujgura i nastavljaju se nizati sve do 15. stoljeća. U Osmanskom Carstvu najbolje se prikazuju od 15. do 18. stoljeća i na svakoj od njih možemo vidjeti prikaz iz određenog stoljeća što nam donosi mnogo više informacija vezanih za Osmansko Carstvo i pomaže Odsjeku za turski jezik i književnost da predstavi historijat Osmanskog Carstva i Turkiye", kazao je profesor Mehmet Ginara.

Izložba obuhvata 27 primjeraka reprodukcije minijatura iz osmanskog perioda. Figurativne kompozicije koje se javljaju na minijaturama izvedene su izvanrednom tehničkom vještinom u nevjerovatno malim dimenzijama.

"Što se tiče autora, izdvojio bih Levnija koji potiče iz Edirnea i u periodu kada je počeo da slika nije se toliko doticao orijentalistike, odnosno više se okretao zapadu i zato možemo vidjeti evropske stilove i boje koje je koristio u svojim minijaturama. Zatim prikaz indijskog stila i tumačenja. Njegovo ime na arapskom jeziku znači boja i možda ga zato najviše i vežemo za minijature", rekao je profesor Ginara koji je naglasio da se na Odsjeku za turski jezik i književnost Univerziteta u Tuzli radi timski te da je to recept za uspjeh i opstojnost odsjeka 20 godina.

Dekanesa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Nihada Delibegović Džanić očekuje da će studenti spoznati značaj izložbe, ali i građanke i građani koji je posjete.

"Važno je da naši studenti stiču znanja i doista Odsjek za turski jezik i književnost pokušava na različite načine da predstavi bogatu tursku kulturu, a izložba je jedna prilika da se na jednom malom uzorku vidi kakvo to bogatstvo kriju ove minijature", rekla je ona.

Doprinos postavljanju izložbe dali su i studenti Odsjeka za turski jezik i književnost koji ističu da je izložba samo jedna od niza aktivnosti koji sprovodi pomenuti odsjek.

"Konstantno organizujemo razne aktivnosti u kojima učestvuju studenti. Želimo pokazati kako je naš odsjek dosta više od samog učenja, ali uz nesebičnu podršku naših profesora. Kroz organizaciju izložbe donosimo dio kulture iz Turske i potrudili smo se da pomognemo autoru izložbe da predstavi ove fascinantne minijature", kaže studentica Sarah Ela Salihbegović.

Izložba minijatura bit će narednih dana otvorena u prostorijama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

TRT Balkan / agencije