Skupe umjetnine uvijek su bile mete pljačkaša, neke vrijedne čak i više stotina miliona dolara.     Foto: Wikipedia

Ipak, kroz historiju se dešavalo da i najvrednija djela budu ukradena. Mnoga budu pronađena, a za nekima se i dalje traga. Donosimo priču o šest najpoznatijih ukradenih slika koje nikad nisu pronađene.

1. „Oluja na Galilejskom moru“, Rembrandt

„Oluja na Galilejskom moru“, Rembrandt - procijenjena na 250 miliona dolara     Foto: (Wikipedia)

Jedna od najvrednijih ukradenih svjetskih umjetnina, slika iz 1633. godine, prikazuje biblijski prizor u kojem Isus smiruje morsku oluju u kojoj se našao zajedno sa učenicima. Slika je ukradena iz muzeja "Isabella Stewart Gardner" u Bostonu, u jednoj od najvećih pljački umjetnina u historiji. Sliku su 1990. ukrala dvojica muškaraca, uz pomoć 12 osoba, pretvarajući se da su policajci. Iste noći ukradena je i slika "Koncert" Johannesa Vermeera, najvrednije ukradeno umjetničko djelo na svijetu, čija se vrijednost procjenjuje na više od 250 miliona dolara.

2. „Harlequinova glava“, Pablo Picasso

„Harlequinova glava“, Pablo Picasso     Foto: (pablo-ruiz-picasso.net)

Slučaj u kojem je nestala ova slika nazvan je „pljačkom vijeka“, i prava je filmska priča. Riječ je o pljački muzeja „Kunsthal“ u Rotterdamu, u oktobru 2012. Plačkaši su odnijeli čak sedam remek-djela, među kojima su slike nekih od najvećih umjetnika u historiji. Pored Picassove „Harlequinove glave“, nestale su i slike Moneta i Gauguina. Pljačkaši su provalili kroz izlaz za slučaj opasnosti i, za samo tri minute, slike su izvadili iz okvira. Lopovi su pronađeni i uhapšeni, ali slike još uvijek nisu. Za Picassovu sliku se strahuje da ju je majka jednog pljačkaša uništila nakon hapšenja sina.

3. „Golub sa graškom“, Pablo Picasso

„Golub sa graškom“, Pablo Picasso     Foto: (Wikipedia)

Pablo Picasso drži rekord kao umjetnik čijih je najviše umjetnina ukradeno. Više od 1.000 njegovih djela vodi se kao nestalo. Ova slika, poznata i kao „Golub sa zelenim graškom“, ukradena je u maju 2010. zajedno sa četiri druge slike, iz muzeja „Moderne de la Ville de Paris“ u Francuskoj. Pljačku je izvršio samo jedan čovjek, a jedini pronađeni dokazi na mjestu zločina bili su: razbijen prozor, polomljeni katanac i prazni okviri iz kojih su slike pažljivo izvađene. Pljačkaš koji je kasnije uhapšen izjavio je da je Picassovu sliku bacio u kantu za smeće, ali ta tvrdnja nije potvrđena.

4. „Pravedne sudije“, Jan Van Eyck

„Pravedne sudije“, Jan Van Eyck     Foto: (Wikipedia)

Jedno od najdragocjenijih umjetničkih djela na svijetu, oltar s 12 ploča u katedrali Saint Bavo u belgijskom Gentu, nastalo je 1432. godine. Doživjelo je različite pokušaje krađe, ali se najmisteriozniji desio 1934, kada je ukradena donja lijeva ploča, naziva „Pravedne sudije“. Na mjesto ploče tada je postavljena bilješka na kojoj je, na francuskom jeziku, pisalo: „Preuzeto iz Njemačke Versajskim ugovorom". Kada je belgijski političar Arsène Goedertier bio na samrti 1934. godine, priznao je svom advokatu da zna gdje se nalazi ukradeno djelo, ali da će tajnu odnijeti u grob. Tada je postao glavni osumnjičeni za krađu, a misterija nestale slike do danas nije riješena.

5. „Portret mladića“, Rafaelo

„Portret mladića“, Rafaelo     Foto: (Wikipedia)

Ova slika renesansnog italijanskog majstora Rafaela iz 16. vijeka ukradena je za vrijeme Drugog svjetskog rata. Bila je vlasništvo poljske plemićke porodice Czartoryski, a onda je postala jedna od brojnih slika koje su nacisti otuđili za vrijeme Hitlerove vladavine. Ovu je sliku zaplijenio jedan od Hitlerovih visokih dužnosnika, Hans Frank. Slika je posljednji put viđena u Frankovoj rezidenciji 1945. godine i od tada joj se gubi svaki trag. Na internetu su se 2012. pojavile tvrdnje o lokaciji ukradene slike, ali je utvrđeno da nisu istinite.

6. „Portret Francisa Bacona“, Lucian Freud

„Portret Francisa Bacona“, Lucian Freud     Foto: (wikiart.com)

Neobična priča veže se i za nestanak portreta filozofa Francisa Bacona, koji je naslikao njegov prijatelj i umjetnik, Lucian Freud, inače unuk Sigmunda Freuda. Ova slika je nestala 1988. iz galerije u Berlinu, koja je u trenutku krađe bila puna ljudi. Umjetnik je zaključio da je sliku mogao ukrasti obožavatelj Francisa Bacona. Dugo je apelovao za povratak ukradene slike, čak je lijepio plakate po cijelom Berlinu, ali slika nije vraćena do danas.

TRT Balkan