Šumski požar na lokalitetu Tajana, na području Grada Zavidovići, još je aktivan i nema naznaka kada bi mogao biti ugašen jer je helikopter Oružanih snaga BiH (OS BiH) povučen i upućen na djelovanje na područje Bjelašnice.  Foto: AA

Požar na lokalitetu Tajana, koji je zahvatio šumsko područje površine oko 700 hektara, bio je djelimično lokalizovan, ali se ponovo aktivirao tokom proteklog vikenda.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić rekao je da je helikopter OS BiH tokom jučerašnjeg dana bio angažovan u dva termina. U prijepodnevnim satima je na lokalitetu Tajana, na izvoru rijeke Suhe, izbacio 16.000 litara vode, dok je u poslijepodnevnom terminu izbačeno 11.000 litara vode na novi požar koji se pojavio na gori Velež u rejonu Medeni potok.

"Na gašenju požara koji su još aktivni, prije svega na Mašici i Veležu, angažovani su radnici ŠPD Zeničko-dobojskog kantona koji i gospodare ovim područjem, dok je požar u rejonu izvora Suhe onemogućen iz razloga što se lokacija požara vodi kao minirana", rekao je Aličić informišući o stanju požara članove Kantonalnog štaba civilne zaštite.

Zahvalio se OS BiH na dosadašnjem angažmanu rekavši da je helikopterska jedinica imala ključnu ulogu u gašenju više požara u ovom kantonu, pogotovo na nepristupačnim područjima.

"Nažalost, ove godine su zbog vrelina i visokih temperatura požari bili aktivni na području ZDK-a, nije bilo stradalih i povrijeđenih ali je materijalna šteta velika", rekao je Aličić.

KŠCZ dao je saglasnost da se Općini Tešanj odobre sredstva u iznosu od 69.000 KM za sanaciju klizišta u mjestu Karadaglije, budući da je klizište ugrozilo rezervoar iz kojeg se pitkom vodom snabdijevaju mjesta Karadaglije i Čaglići.

TRT Balkan / agencije