Iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine saopćeno je da su helikopteri Oružanih snaga BiH angažovani na gašenju požara u općinama Zavidovići i Kladanj.   Foto: AA

“Odmah po prijemu zahtjeva i odobrenju Predsjedništva Bosne i Hercegovine, helikopter Oružanih snaga BiH tipa UH-1H-II Huey 2 u nedjelju poslijepodne, 25. augusta, angažiran je na gašenju požara kod Zavidovića. Angažman helikoptera Brigade zračnih snaga i protivvazdušne odbrane OS BiH kod Zavidovića se nastavlјa i danas“, naveli su iz ministarstva.

Istaknuto je i da se još jedan helikopter OS BiH danas uklјučuje u aktivnosti gašenja požara kod Konjuha, u općini Kladanj.

Ovog ljeta, helikopteri OS BiH su bili angažovani na gašenju više od deset požara otvorenih prostora na područjima Bugojna, Drvara, Mostara, Žepča, Foče, Kaknja i Konjica. Tokom jula i augusta, na gašenjima požara iz vazduha helikopteri OS BiH ostvarili su više od 70 sati naleta, te sa 317 zahvata vedrom na požare izbacili 283.500 litara vode.

“U toku ove požarne sezone, gašenje svih požara u našoj zemlji 98 posto je zasluga helikopterskih posada Oružanih snaga BiH. Oni su heroji i ponos Bosne i Hercegovine“, rekao je ministar obrane BiH Zukan Helez.

TRT Balkan / agencije