Nakon sastanka, koji je trajao oko pola sata, održana je zajednička konferencija za novinare.     Foto: AA

Gruzijski premijer Irakli Kobakhidze rekao je da je njegova zemlja jedan od najlojalnijih i najpouzdanijih partnera NATO-a.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se sa gruzijskim premijerom u glavnom gradu Tbilisiju, gdje je došao u okviru svoje posjete Južnom Kavkazu.

Nakon sastanka, koji je trajao oko pola sata, održana je zajednička konferencija za novinare.

Kobakhidze je izrazio veliko zadovoljstvo što je Stoltenberg u Gruziji.

"Želio bih da vam se lično zahvalim na podršci našoj zemlji i njenim evroatlantskim ciljevima", rekao je gruzijski premijer.

Ističući da je NATO važna sila u smislu globalne sigurnosti uprkos poteškoćama koje se širom svijeta doživljavaju posljednjih godina, Kobakhidze je rekao: "Vaš desetogodišnji mandat generalnog sekretara NATO-a obilježili su izazovi bez presedana, ali pod vašim vodstvom mnogi izazovi su prevaziđeni i NATO ostaje glavni garant euroatlantske sigurnosti".

Ističući da se proces integracije njegove zemlje u NATO nastavlja, Kobakhidze je rekao da je tokom sastanka sa Stoltenbergom razgovarano o saradnji u ovoj oblasti.

Navodeći da NATO pruža konkretnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Gruzije, Kobakhidze je rekao: "Gruzija je jedan od najlojalnijih i najpouzdanijih partnera NATO-a i to želim da istaknem. Tokom godina, naša zemlja je dala značajan doprinos jačanju zajedničke evroatlantske sigurnosti aktivnim učešćem u operacijama pod okriljem NATO-a. S druge strane, NATO je igrao važnu ulogu u razvoju odbrambenih sposobnosti Gruzije i nastavlja to činiti".

Istakao je da evropska sigurnost prolazi kroz težak period.

"Danas je u Evropi težak i problematičan period. Međunarodni poredak zasnovan na pravilima prolazi kroz radikalne promjene. Cijela ideja slobodne i mirne Evrope je ugrožena. U ovoj teškoj situaciji, međunarodna zajednica mora jednoglasno pokazati snažnu posvećenost principima međunarodnog prava", rekao je gruzijski premijer.

Generalni sekretar NATO-a sutra će napustiti Tbilisi i otići u Armeniju.

TRT Balkan / agencije