Izraelska vojska je u utorak započela invaziju na istočnu oblast Rafah, okupirajući palestinsku stranu prelaza Rafah s Egiptom, zatvarajući jedinu vezu Gaze s vanjskim svijetom.    Foto: Reuters

Južnoafrička Republika u petak je podnijela "hitni zahtjev" Međunarodnom sudu pravde (ICJ) za dodatne mjere dok traju izraelski napadi na Gazu, posebno na grad Rafah, gdje se sklonilo više od 1,4 miliona Palestinaca.

"U svom novom zahtjevu, Južnoafrička Republika navodi da privremene mjere koje je prethodno naveo Sud nisu u stanju da 'u potpunosti riješe' promijenjene okolnosti i nove činjenice na kojima je njen zahtjev zasnovan", navedeno je iz ICJ-a.

Izraelska vojska je u utorak započela invaziju na istočnu oblast Rafah, okupirajući palestinsku stranu prelaza Rafah s Egiptom, zatvarajući jedinu vezu Gaze s vanjskim svijetom.

"Južnoafrička Republika traži od Suda da naznači dalje privremene mjere i izmijeni prethodne privremene mjere. Situacija do koje je došlo izraelskim napadom na Rafah, i ekstremni rizik koji predstavlja za humanitarne zalihe i osnovne usluge u Gazi, za opstanak palestinskog medicinskog sistema i za sam opstanak Palestinaca u Gazi, nije samo eskalacija situacije, već dovodi do novih činjenica koje nanose nepopravljivu štetu pravima palestinskog naroda u Gazi", navedeno je u zahtjevu Južnoafričke Republike, navodi ICJ.

Krajem 2023. godine Južnoafrička Republika je podnijela tužbu Međunarodnom sudu pravde (ICJ), optužujući Izrael da nije ispunio obaveze prema Konvenciji o genocidu iz 1948. godine.

Sud Ujedinjenih naroda (UN) u privremenoj presudi u januaru presudio je da su tvrdnje Južnoafričke Republike uvjerljive. Naložio je privremene mjere izraelskoj vladi da odustane od genocidnih djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Međutim, Izrael nije ispoštovao nijednu od ovih odluka.

TRT Balkan / agencije