Univerzitetski protesti u evropskim zemljama nastavljeni su nakon što je Izrael odlučio da nastavi svoje napade u Rafahu.    Foto: AA

Evropa je postala novi centar studentskih demonstracija podrške Palestini, koje su počele na Univerzitetu Columbia u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) sredinom aprila.

Tokom protesta privedeno je više od 2.500 ljudi. Policija je intervenisala na zahtjev administracija mnogih univerziteta u SAD-u.

Studenti s univerziteta širom svijeta okupljaju se u svojim kampusima kako bi podržali demonstracije koje su počele na Univerzitetu Columbia protiv izraelskih napada na Gazu.

Univerzitetski protesti u evropskim zemljama nastavljeni su nakon što je Izrael odlučio da nastavi svoje napade u Rafahu nakon što je Hamas objavio da je pristao na "prijedloge o prekidu vatre".

Propalestinske demonstracije održane su na Univerzitetu u Helsinkiju, Kopenhagenu, ali i na velikom broju univerziteta u Velikoj Britaniji.

Na Konferenciji rektora španskih univerziteta (CRUE) odlučeno je da se "prekinu odnosi s izraelskim obrazovnim institucijama koje ne idu u prilog miru".

"Posvećeni smo preispitivanju i, gdje je to prikladno, suspendovanju sporazuma o saradnji s izraelskim univerzitetima i istraživačkim centrima koji ne izražavaju čvrstu opredijeljenost za mir i poštovanje međunarodnog humanitarnog prava", naveo je CRUE.

Profesori i administracija univerziteta takođe podržavaju studente u protestima na nekim univerzitetima u drugim regijama Španije, kao što su Baskija, Navara, Aragona, Andaluzija i Katalonija.

Univerzitetski protesti u Španiji počeli su 29. aprila na Univerzitetu u Valensiji.

Demonstracije se nastavljaju i na univerzitetima u Ženevi i Lozani. Policija je oštro intervenisala tokom protesta na Univerzitetu u Beču.

Demonstracije su počele 6. maja na Univerzitetu u Amsterdamu, a pratili su ih studenti Univerziteta Utrecht.

TRT Balkan / agencije