O nama

Pored geografske blizine, Balkan je jedna od regija kojoj Türkiye pridaje veliku pažnju i posebno interesovanje usljed sociokulturnih i historijskih veza. Od 2002. godine ostvaren je vidljiv napredak u vanjskoj politici Turske prema Balkanu. Između zemalja regiona i Turske u velikoj mjeri su povećani mehanizmi saradnje na poljima politike, ekonomije i sociokulturnih sfera. Stabilno i snažno prisustvo Turske na Balkanu te njena aktivna vanjska politika bili su ključni za formiranje projekta TRT Balkan u okviru Turske radio-televizije (TRT).

Principi inkluzivnosti i regionalne sveobuhvatnosti kao dio vanjske politike koju Türkiye vodi prema Balkanu, ujedno su i osnovni temelj politike njihovog emitiranja. Budući da će bez ustručavanja iznositi probleme svih naroda koji žive u regiji, TRT Balkan će preuzeti i ulogu uklanjanja “prljavih” informacija koje izazivaju porast tenzija u regiji.

TRT Balkan posjeduje emitersku viziju koja privlači lokalnu i globalnu publiku, uzimajući u obzir različitost jezika između različitih nacija. Kao najvažnija digitalna platforma u regiji, TRT Balkan će, pored turskog i engleskog, vršiti emitiranje na albanskom, makedonskom, bosanskom/hrvatskom/srpskom (BHSC) jeziku te će na taj način lokalna pitanja iznositi na globalni nivo, a globalne teme će ispravno i jednostavno prenositi lokalnom stanovništvu. Višejezično emitiranje bit će najvažnija karakteristika koja će TRT Balkan odvajati od drugih medijskih institucija.

Sa sadržajem pogodnim formatu dinamičnih novih medijskih emitiranja, TRT Balkan ima za cilj stvoriti drugačiju i originalnu perspektivu o društvenim, političkim i kulturnim pitanjima, bez utjecaja drugih medijskih organa. Pored toga, cilj nam je da sadržaje koje čovjeka uzimaju kao osnovu trajno uvrstimo u centar emitiranja. Daleko od netačnih informacija i s ciljem da dobijemo publiku koja će biti pravilno obaviještena, TRT Balkan, s novinarskim kadrom širom svijeta, postaje prioritetni i vodeći izvor informacija.