Najmanje 78.572 Palestinca su ranjena od 7. oktobra.     Foto: AA

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine ubijena su 34.943 Palestinca, saopćilo je u petak Ministarstvo zdravstva opkoljene enklave.

"Izraelske okupacione snage počinile su šest masakra nad porodicama u Pojasu Gaze. U posljednja 24 sata ubili su 39, a ranili 58 Palestinaca", navedeno je iz Ministarstva.

Izraelski napadi na Gazu traju 217 dana.

Najmanje 78.572 Palestinca su ranjena od 7. oktobra.

"Mnogi ljudi su još uvijek zarobljeni pod ruševinama i na putevima jer spasioci ne mogu doći do njih", dodali su iz Ministarstva.

Izraelska vojska je u utorak započela invaziju na istočnu oblast Rafah, jurišajući i okupirajući palestinsku stranu prelaza Rafah s Egiptom, zatvarajući jedinu vezu Gaze sa vanjskim svijetom.

Rafah je dom za više od 1,5 miliona raseljenih Palestinaca koji su se sklonili od rata koji je pokrenuo Izrael nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Skoro sedam mjeseci nakon početka izraelskog rata, ogromni dijelovi Gaze nalazi se ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije