Američki geološki zavod (USGS) objavio je da je epicentar zemljotresa bio 18 kilometara južno od grada Hualiena.         Foto: AFP

Zemljotres magnitude 7,4 stepeni po Richteru pogodio je grad Hualien na istočnoj obali Tajvana.

Američki geološki zavod (USGS) objavio je da je epicentar zemljotresa bio 18 kilometara južno od grada Hualiena.

U zemljotresu koji je zabilježen na dubini od 34,8 kilometara pričinjena je materijalna šteta u naseljima u regionu, a prema prvim informacijama četiri osobe su izgubile život, a više od 90 je povrijeđeno.

Tajvanska meteorološka uprava (CWA) objavila je da je zemljotres jačine 7,2 stepeni zabilježen 25 kilometara južno od Hualiena na dubini od 15 kilometara.

Prema podacima CWA-a, ovo je najsnažniji zemljotres koji je pogodio Tajvan u posljednjih 25 godina te je izdao upozorenje na cunami za sjeverne regije ostrva.

Osim na ostrvu Tajvan, upozorenja na cunami izdata su i u kontinentalnoj Kini i okolnim zemljama.

Kineski centar za upozorenje na cunami izdao je crveno upozorenje, što je najviši nivo četverostepenog sistema upozorenja.

USGS je objavio da je drugi zemljotres magnitude 6,4 stepena zabilježen u roku od 20 minuta nakon prvog zemljotresa, 11 kilometara sjeveroistočno od Hualiena, na dubini od 12,6 kilometara.

Prema podacima USGS-a, zabilježeno je još 16 potresa magnitude od 4,7 do 5,7 stepeni.

Tajvanska čelnica Tsai Ing-wen izrazila je zabrinutost zbog štete uzrokovane zemljotresom i dala instrukcije vojsci da podrži napore spašavanja u Hualienu i drugim regijama.

Japanska meteorološka agencija (JMA) izdala je upozorenje na cunami koji bi mogao dostići visinu od tri metra za ostrva Okinawa i Miyako na jugozapadu Japana.

Institut za vulkanologiju i seizmologiju Filipina (Phivolcs) upozorio je da bi obalna područja trebala biti evakuisana zbog opasnosti od cunamija.

TRT Balkan / agencije