U izjavi je također ponovljena predanost koordiniranim ekonomskim mjerama koje se provode kao odgovor na ruski rat.      Foto: Reuters

Ministri finansija zemalja G7 saopćili su da su budžet i ekonomsku pomoć Ukrajine za 2023. godinu povećali na 39 milijardi dolara.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka zemalja G7, odnosno SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Kanade, Francuske, Italije i Japana, dali su objavili su zajedničku izjavu nakon sastanka u Bengaluruu u Indiji.

Na početku izjave izražena je sućut zbog gubitka života i razaranja izazvanih razornim potresima u Turkiye i Siriji te je najavljen nastavak podrške ljudima pogođenima tim potresom.

Uoči godišnjice početka rusko-ukrajinskog rata, u izjavi je naglašena odlučnost za jačanje međunarodne saradnje u rješavanju globalnih ekonomskih izazova uzrokovanih ratom.

“U skladu s potrebama ukrajinske vlade, povećali smo naš budžet i obvezu ekonomske pomoći za 2023. godinu na 39 milijardi dolara“, navodi se u izjavi.

Ministri finansija G7 i guverneri centralnih banaka također su pozvali MMF da Ukrajini predstavi vjerodostojan, ambiciozan, u potpunosti finansiran i propisno uvjetovan program do kraja marta.

U izjavi je također ponovljena predanost koordiniranim ekonomskim mjerama koje se provode kao odgovor na ruski rat. Pozvali su sve zemlje da se pridruže uvođenju sankcija Rusiji.

TRT Balkan / agencije