Zelenski je rekao da se kretanje ukrajinskih trupa nastavlja.      Foto: Reuters

Zelenski je izjavio da su ukrajinske trupe sada vratile više od 6.000 kvadratnih kilometara koji su bili pod kontrolom Rusije u septembru, na istoku i jugu.

Rusija je priznala da je izgubila ključne gradove u sjeveroistočnom regionu Harkova, što neki vojni stručnjaci vide kao potencijalni trijumf u ratu.

Moskva opisuje svoje povlačenje trupa iz regiona posljednjih dana kao "pregrupisavanje" s ciljem da se fokusira na regione Lugansk i Donjeck na istoku Ukrajine.

Ta tvrdnja je ismijana čak i u Rusiji, a mnogi korisnici društvenih mreža tamo navedeno su povlačenje opisali kao "sramotno".

Govoreći za BBC u ponedjeljak navečer, Mason Clark iz američkog ‘think-tank’ Instituta za proučavanje rata (ISW) rekao je da je ovo "potpuni poraz" ruskih trupa, koje su bile prisiljene ostaviti mnogo opreme za sobom.

A BBC-jev dopisnik James Waterhouse rekao je da je to bilo najznačajnije rusko vojno povlačenje od neuspjele kampanje u blizini glavnog grada Kijeva krajem marta.

Govoreći u ponedjeljak navečer, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da su ukrajinske snage postigle "značajan napredak" u svojoj kontraofanzivi, ali je dodao da je prerano za predviđanje ishoda.
“Rusi drže veoma značajne snage u Ukrajini, kao i opremu, oružje i municiju. Oni nastavljaju da je koriste neselektivno ne samo protiv ukrajinskih oružanih snaga, već i protiv civila i civilne infrastrukture, kao što smo vidjeli”, rekao je Blinken.

U svom kasnom videoobraćanju u ponedjeljak, predsjednik Zelenski je rekao da su "od početka septembra do danas, naši ratnici već oslobodili više od 6.000 kvadratnih kilometara teritorije Ukrajine - na istoku i jugu".

“Kretanje naših trupa se nastavlja”, rekao je on.

Nije otkrio koji ukrajinski gradovi i sela su oslobođeni.

FENA