Ukrajinski predsjednik je rekao da je potpisao relevantan dekret u znak sjećanja na "jedinstvo svih Evropljana" koji su pobijedili nacizam.     Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se Ukrajina bori protiv "zla" za svoju "budućnost", kao i za Evropu, baš kao što je to radila prije 80 godina tokom Drugog svjetskog rata.

"Zajedno sa cijelom slobodnom Evropom proslavit ćemo Dan Evrope 9. maja u Ukrajini. Ujedinjena Evropa čija osnova treba da bude i bit će mir", rekao je Zelenski u video obraćanju povodom Dana sjećanja i pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu.

Ukrajinski predsjednik je rekao da je potpisao relevantan dekret u znak sjećanja na "jedinstvo svih Evropljana" koji su pobijedili nacizam.

Zelenski je rekao da, odajući počast "najvažnijoj pobjedi 20. vijeka", svi čekaju i približavaju se "Danu pobjede Ukrajine", koji će, kako je rekao, dobiti "zajedno sa svima" koji trenutno pomažu Ukrajini u ratu Moskve i Kijeva.

"Pamtit ćemo svaku državu i svaki narod koji nam se pridružio u borbi za slobodu. Nikada nećemo reći da je do pobjede moglo doći bez ijednog od njih. Bit će to zajednički uspjeh, ali siguran sam da će svijet ovaj dan zvati isto – Dan pobjede Ukrajine", poručio je Zelenski.

Dodao je da će ukrajinskom parlamentu, Vrhovnoj radi, podnijeti prijedlog zakona kojim se predlaže da 8. maj bude "Dan sjećanja i pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu 1939 -1945".

Dan pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu, koji 9. maja slave bivše sovjetske države i mnoge druge zemlje poput Rusije, obilježava pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom 1945. godine.

TRT Balkan / agencije