Zelenski: Ukrajina nema nikakve veze s nesrećom u kojoj je poginuo Prigožin

Zelenski: Ukrajina nema nikakve veze s nesrećom u kojoj je poginuo Prigožin

Mislim da su svi svjesni ko je umiješan, rekao je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.
Zelenski je rekao da Ukrajina "nema nikakve veze" s incidentom.     Foto: AA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak da njegova zemlja nije umiješana u avionsku nesreću u ruskoj sjeverozapadnoj regiji Tver u kojoj je poginulo svih deset putnika, među kojima i šef privatne paravojne grupe Wagner Jevgenij Prigožin.

Obraćajući se na konferenciji za novinare sa portugalskim kolegom Marcelom Rebelom de Souzom u glavnom gradu Kijevu, Zelenski je rekao da Ukrajina "nema nikakve veze" s incidentom.

"Mislim da su svi svjesni ko je umiješan", objavila je izjavu Zelenskog ukrajinska javna televizija Suspilne.

U srijedu uvečer, Federalna agencija za vazdušni saobraćaj Rusije potvrdila je da je u padu aviona, Embraer-135 koji je putovao od Moskve do Sankt Peterburga, u regiji Tver poginulo deset osoba.

Agencija je kasnije objavila spisak imena putnika u avionu, među kojima su bili Prigožin, te suosnivač Wagnera Dmitrij Utkin i drugo Wagnerovo osoblje.

Istragu o incidentu pokrenula je agencija, dok je ruski Istražni komitet u saopštenju za Telegram naveo da je pokrenuo krivični postupak zbog "kršenja pravila o bezbjednosti saobraćaja i funkcionisanja vazdušnog saobraćaja".

Prigožin je dospio na naslovne strane u junu kada je pokrenuo "oružanu pobunu" protiv ruske administracije koju je brzo prekinuo nakon dogovora u kojem je posredovao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

TRT Balkan / agencije