Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da će insistirati na međunarodnoj istrazi o padu aviona 24. januara.     Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u četvrtak da će insistirati na međunarodnoj istrazi o padu aviona 24. januara u ruskoj regiji Belgorod koji je prevozio ukrajinske ratne zarobljenike na razmjenu.

U izjavi za Telegram, Zelenski je rekao da je pozvao ukrajinske vojne i obavještajne šefove zbog incidenta, dodajući da ukrajinska služba bezbjednosti istražuje sve okolnosti.

"Očigledno je da se Rusi poigravaju sa životima ukrajinskih zarobljenika, osjećanjima njihovih porodica i emocijama našeg društva. Sve jasne činjenice moraju biti utvrđene... Avion se srušio na rusku teritoriju - van naše kontrole. 'Činjenice' su sada ključna riječ", naglasio je Zelenski, dodavši:

"Naložio sam ministru vanjskih poslova da našim partnerima pruži informacije koje su dostupne Ukrajini. Naša država će insistirati na međunarodnoj istrazi."

Ministarstvo odbrane Rusije optužilo je u srijedu Ukrajinu da je oborila vojni avion Il-76 koji je prevozio zarobljene ukrajinske vojnike radi razmjene.

U avionu se nalazilo 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika, šest članova posade i tri osobe u pratnji. Posada i svi putnici u avionu su poginuli, navodi se u saopštenju, a Rusija je kazala da je u pitanju "teroristički napad" koji je organizovan da bi se optužila Rusija za ubijanje ukrajinskih vojnika.

Ukrajinske vlasti su unaprijed bile "dobro svjesne planiranog transporta", naglasilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

TRT Balkan / agencije