Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajina spremna da bude dio NATO-a i da sigurnosne garancije nisu važne samo za njegovu zemlju već i za njene susjede.     Foto: AA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajina spremna da bude dio NATO-a i da sigurnosne garancije nisu važne samo za njegovu zemlju već i za njene susjede, uključujući Moldaviju.

"Ukrajina je spremna da bude dio NATO-a. Sigurnosne garancije su veoma važne ne samo za Ukrajinu, već i za naše susjede, za Moldaviju, zbog ruske agresije na Ukrajinu i potencijalne agresije u drugim dijelovima Evrope", rekao je Zelenski nakon sastanka sa moldavskom koleginicom Maiom Sandu.

Zelenski je stigao u moldavsku opštinu Bulboaka kako bi prisustvovao drugom sastanku Evropske političke zajednice.

Ukrajinski predsjednik je rekao da su sretni što idu "rame uz rame" s Moldavijom i zahvalio je istočnoevropskoj zemlji što je prihvatila ukrajinske izbjeglice.

Kazao je da će na samitu razgovarati o nabavci borbenih aviona i raketnih sistema Patriot, kao i o podršci na bojnom polju i njegovom mirovnom planu za Ukrajinu, koji je predstavio prošle godine.

Moldavska liderka je izjavila da su razgovarali o bilateralnoj agendi, zajedničkim infrastrukturnim projektima i o evropskoj budućnosti.

Sandu je naglasila da Moldavija poštuje "suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama".

Moldavija, bivša sovjetska država, a sada zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, posljednjih godina jača svoje veze sa Zapadom. Zemlja se od početka rata u Ukrajini suočava sa sigurnosnim prijetnjama, neviđenim prilivom izbjeglica, trgovinskim poremećajima i ekonomskim problemima.

TRT Balkan / agencije