Moskva i Kijev se međusobno optužuju za uništavanje brane.         Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je u četvrtak u južni grad Herson nakon eksplozije brane Kahovka.

"U Hersonu sam posjetio prelaz preko kojeg se ljudi evakuišu iz poplavljenih područja. Naš zadatak je da zaštitimo živote i pomognemo ljudima koliko god je to moguće. Zahvaljujem spasiocima i volonterima. Zahvaljujem svima koji su uključeni u ovaj posao", napisao je Zelenski na Telegramu.

Komentarišući djelimično uništenje brane Kahovka za njemački list "Bild", Zelenski je u srijedu rekao da Kijev ne može predstaviti nikakve dokaze da su branu raznijele ruske snage jer se hidroelektrana nalazi na teritorijama pod kontrolom Rusije.

"Kakve dokaze možemo imati? Kada budemo tamo, prikupićemo dokaze", rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik je takođe kritikovao Ujedinjene nacije i Crveni krst zbog neprisustva na tom području i izrazio razočaranje zbog nedostatka odgovora na zahtjeve koje je podnijela Ukrajina.

Najavljeno je vanredno stanje sa obje strane brane od kojih je jedna pod kontrolom Ukrajine, a druga pod kontrolom Rusije.

Eksplozije u HE Kahovka na rijeci Dnjepar u blizini Hersona, na jugu Ukrajine, izazvale su poplave u utorak, dok se Moskva i Kijev međusobno optužuju za uništavanje brane.

Moskva je optužila Ukrajinu da je ciljala uništenje brane kako bi se Krimu, koji je pod kontrolom Rusije, uskratila voda koju dobiva iz akumulacije kroz Sjevernokrimski kanal, dok Kijev tvrdi da Rusija pokušava usporiti očekivanu kontraofanzivu.

TRT Balkan / agencije