On je i ovom prilikom optužio rusku vojsku za uništavanje civilne infrastrukture u Ukrajini.     Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da su najteži sukobi s ruskom vojskom nastavljeni u gradovima Bahmut i Vugledar u Donjeckoj oblasti.

Zelenski se obratio naciji ustaljenom dnevnom videoporukom i saopćio da se najžešći sukobi rusko-ukrajinskog rata nastavljaju u regiji Donjeck.

“Situacija na frontu, posebno kod Bahmuta i Vugledara u regiji Donjecka, i dalje je izuzetno teška“, rekao je Zelenski.

On je i ovom prilikom optužio rusku vojsku za uništavanje civilne infrastrukture u Ukrajini.

“Okupatori ne samo da napadaju naše položaje, oni namjerno uništavaju ove gradove i sela oko njih“, poručio je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik Zelenski obratio se i predsjedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomasu Bachu i pozvao ga da uvede sankcije ruskim sportistima na međunarodnoj sceni.

Podsjetio je da još uvijek nije uzvojena odluka kojom bi se zabranilo ruskim sportistima da učestvuju na budućim Olimpijskim igrama.

“Nemoguće je ne razočarati se izjavama sadašnjeg predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasa Bacha. Razgovarao sam s njim nekoliko puta. Nikad nisam čuo od njega kako će zaštititi sport od ratne propagande ako vrati ruske sportiste na međunarodna natjecanja“, rekao je Zelenski.

Zelenski je također kazao da prvi čovjek MOK-a Bach ne bi trebao ostati neutralan tokom rata.

“I usput, pozivam gospodina Bacha u Bahmut. Tako da može vidjeti vlastitim očima da nema neutralnosti“, poručio je Zelenski.

TRT Balkan / agencije