"Washington Post" navodi da američka administracija "privatno" ohrabruje ukrajinske lidere da pokažu otvorenost za pregovore s Rusijom.     Foto: AA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski postavio je u utorak uslove za pregovore s Rusijom, pozivajući Moskvu da se pridržava Povelje Ujedinjenih naroda i plati odštetu za gubitke uzrokovane ratom koji još traje.

Obraćajući se putem videolinka na 27. Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama, Zelenski je također ponovio apel za obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine, kažnjavanje svakog ratnog zločinca i pružanje garancija da se to više neće ponoviti.

Ranije ovog mjeseca, ukrajinski predsjednik je u intervjuu za Češku televiziju rekao da je njegova država spremna da uđe u pregovore s Rusijom samo ako ruske trupe napuste sve dijelove Ukrajine, uključujući Krim i istočne oblasti Donbasa, koje Rusija de facto kontroliše od 2014. godine.

Prošlog mjeseca Zelenski je potpisao dekret kojim je rusku aneksiju dijelova Ukrajine proglasio ništavnom, a također je potpisao još jedan dekret 30. septembra u kojem se navodi "nemogućnost pregovora" sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Američki list "Washington Post" navodi da američka administracija "privatno" ohrabruje ukrajinske lidere da pokažu otvorenost za pregovore s Rusijom.

Ruski rat protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara, naišao je na bijes međunarodne zajednice, koja je uvela oštre finansijske sankcije Moskvi.

TRT Balkan / agencije