Zelenski je prije dva dana prisustvovao iftaru s ukrajinskim muslimanima, a najavio je da će uskoro čestitati ukrajinskim Židovima kraj Pesaha.      Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jutros je uputio prigodnu čestitku povodom katoličkog Uskrsa i poručio da živimo u modernom svijetu koji želi mir i slobodu.

“Ovo je moderan svijet. Svijet koji želi živjeti slobodno. Svijet u kojem se cijeni život, poštovanje i jednakost svake osobe. Danas Ukrajina stražari nad ovim svijetom. Bori se za svoju zemlju i bori se za svoje vrijednost“, rekao je Zelenski u Telegram poruci.

Zelenski je prije dva dana prisustvovao iftaru s ukrajinskim muslimanima, a najavio je da će uskoro čestitati ukrajinskim Židovima kraj Pesaha.

Predsjednik ratom pogođene Ukrajine najavio je da također čestitati svima koji će slaviti pravoslavni Uskrs 16. aprila.

“Možda prakticiramo različite religije, ali jednako vjerujemo u slobodu. Možda imamo različite tradicije, ali svima nam je jedna zajednička – to je zaštita naše domovine“, rekao je Zelenski.

Dodao je da će ukrajinska pobjeda u ratu protiv Rusije biti zajednička i praznik za sve ljude u njegovoj zemlji i cijelom slobodnom svijetu.

TRT Balkan / agencije