"Energetski sektor je stalna tačka na našem dnevnom redu i na nivou osoblja i na nivou vlade", rekao je Zelenski u kasnom obraćanju u srijedu.     Foto: Reuters

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u srijedu da će priroritet ukrajinske vlade biti energetska obnova – nakon višemjesečnih ruskih zračnih napada na komunalnu infrastrukturu zbog kojih su milioni Ukrajinaca ostali bez struje.

"Energetski sektor je stalna tačka na našem dnevnom redu i na nivou osoblja i na nivou vlade", rekao je Zelenski u kasnom obraćanju u srijedu.

Napominjući da je održao sastanak o stabilizaciji energetskog sistema i zaštiti ukrajinskih elektrana, Zelenski je rekao da oni povećavaju proizvodnju i snabdijevanje električnom energijom tako što "gotovo svaki dan" povećavaju obim energetskog sistema zemlje.

"Ne trebamo zaboraviti, niko ne treba zaboraviti, da je sada nemoguće 100 posto obnoviti energetski sistem kao što je bio ranije… Treba nam vremena. Zbog toga isključenja ostaju u većini gradova", rekao je Zelenski.

Zelenski je također rekao da će najveći broj isključenja biti u glavnom gradu Kijevu i njegovoj okolini i regijama Lavov, Žitomir, Hmjelnicki, Poltava, Vinica i Zakarpatja.

"Zahvaljujem svim našim električarima, serviserima, preduzećima, komunalnim radnicima i lokalnim vlastima koji čine sve što mogu da olakšaju ljudima život", dodao je Zelenski.

TRT Balkan / agencije