Također je tražio da zemlje pošalju Ukrajini oružje većeg dometa.     Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je da će ove godine "iznenaditi Rusiju" novim sistemima bespilotnih letjelica i elektronskim ratovanjem.

Zelenski je na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji pozvao i na slanje više sistema protivvazdušne odbrane, rekavši da "kada Ukrajina deblokira nebo", to ne samo da će gurnuti Rusiju nazad, već će joj to omogućiti i da vrati "milione Ukrajinaca".

Također je tražio da zemlje pošalju Ukrajini oružje većeg dometa.

Ukrajinski predsjednik je rekao u subotu da je odluka o povlačenju vojnih jedinica iz istočnog grada Avdivka donesena kako bi se izbjegli ljudski gubici, ali i zbog nedostatka municije.

"To je bila profesionalna odluka koja će spasiti mnoge ukrajinske živote. Za nas je važno da spasimo živote naših vojnika", naglasio je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik je također pozvao kandidata za američkog predsjednika Donalda Trumpa da posjeti Ukrajinu, dodajući da ukoliko želi, može ga čak i odvesti na prvu liniju fronta.

Upitan o njegovim očekivanjima oko ulaska Ukrajine u NATO, Zelenski je rekao da bi to bilo "pošteno" ali je dodao da bi niz bilateralnih sigurnosnih garancija sa zemljama poput Velike Britanije, Njemačke i Francuske također pomogle.

TRT Balkan / agencije