Prema podacima UN-a zahvaljujući ovom sporazumu osiguran je bezbjedan prolaz za više od 32 miliona tona hrane iz ukrajinskih luka.     Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je u utorak telefonom s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antoniom Guterresom o obnavljanju sporazuma o crnomorskom žitu, dan nakon odluke Rusije da se povuče iz inicijative.

Zelenski je na Telegramu objavio da se s Guterresom dogovorio da nastave rad s "odgovornim državama" kako bi osigurali globalnu sigurnost hrane.

"Inicijativa za crnomorsko žito mora biti očuvana. Dogovorili smo se sa gospodinom Guterresom da radimo zajedno sa odgovornim državama na obnavljanju sigurnosti hrane i snabdijevanja hranom preko crnomorskih ruta“, rekao je Zelenski.

Ukrajinski lider je ranije rekao da je predložio Guterresu i turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu da nastave dogovor o žitu, ili ekvivalentan mehanizam, u trilateralnom formatu bez učešća Rusije.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u ponedjeljak da je sporazum o žitnom koridoru zaustavljen.

"Rusija će se odmah vratiti na sporazum o žitu čim se prihvate relevantni uslovi. Dio dogovora u vezi s Rusijom nije ispunjen", naveo je Peskov.

Rusija je tražila uklanjanje prepreka za izvoz đubriva iz Rusije kako bi pristala na još jedno produženje ugovora o žitu, uključujući uključivanje državne Ruske poljoprivredne banke u međunarodni platni sistem SWIFT.

Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula 2022. godine u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koje su bile blokirane ratom Rusije i Ukrajine. Ugovor je od tada nekoliko puta obnavljan, a 18. maja je produžen za još dva mjeseca.

Moskva je povukla i bezbjednosne garancije za plovidbu u severozapadnom dijelu Crnog mora.

Prema podacima UN-a zahvaljujući ovom sporazumu osiguran je bezbjedan prolaz za više od 32 miliona tona hrane iz ukrajinskih luka.

Svjetski program za hranu isporučio je više od 725.000 tona za podršku humanitarnim operacijama, ublažavanje gladi u nekim od najteže pogođenih krajeva svijeta, uključujući Afganistan, Rog Afrike i Jemen.

TRT Balkan / agencije