Skoro 50 milijardi dolara pomoći će biti usmjereno na izdatke za odbranu, a 7,8 milijardi dolara će biti izdvojeno za potencijalnu budžetsku podršku.      Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je zahvalnost što je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio zakon o stranoj pomoći njegovoj zemlji u vrijednosti od 60 milijardi dolara.

Kako je napisao na platofrmi X, odluka "održava istoriju na pravom putu" te da će "demokratija i sloboda uvijek imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok Amerika pomaže u zaštiti".

“Važni zakon o pomoći SAD-a koji je danas usvojio Predstavnički dom spriječiće da se rat proširi, spasiće hiljade i hiljade života i pomoći našim nacijama da postanu jače”, rekao je Zelenski.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba opisao je usvajanje zakona kao "loš dan" za ruskog predsjednika Vladimira Putina i za "sve koji se usuđuju vjerovati da bi Amerika mogla pokolebati kada je u pitanju odbrana".

“Zahvalni smo Zastupničkom domu američkog Kongresa, njegovom predsjedniku i članovima, što su usvojili dugo očekivani zakon o pomoći Ukrajini. Svi koji su ovu odluku pretvorili u stvarnost napravili su pravi izbor. Sjedinjene Američke Države su potvrdile svoje globalno vodstvo”, dodao je.

Skoro 50 milijardi dolara pomoći će biti usmjereno na izdatke za odbranu, a 7,8 milijardi dolara će biti izdvojeno za potencijalnu budžetsku podršku. Oko 1,57 milijardi dolara je izdvojeno za ekonomsku pomoć, a 400 miliona dolara za zaštitu granica i humanitarno deminiranje, potvrdio je premijer Ukrajine Denis Šmihalj.

Očekuje se da će američki Senat usvojiti nacrt sljedeće sedmice, nakon čega će biti poslan predsjedniku Joeu Bidenu na potpisivanje.​​​​​

TRT Balkan / agencije