Otkako je Izrael 7. oktobra počeo nemilosrdni rat na Pojas Gaze, stanovnici enklave ostali su bez goriva i plina za kuhanje.      Foto: AA

Stariji Palestinac Abu Muhammad Hassan, svakodnevno kreće u tešku i opasnu misiju - potragu za drvima za ogrjev ispod ruševina domova uništenih u napadima vojske za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze.

Sedmogodišnja unuka Maryam prati ga na njegovom svakodnevnom putovanju u sjevernom Pojasu Gaze kako bi sakupili grane, drva od vrata i prozora i druge ostatke uništenih kuća.

“Svako jutro izlazim po drva, jer nemamo goriva ni plina za grijanje ili pripremu hrane. Uslovi ovdje su veoma teški”, rekao je Hassan.

Drva i veliko granje nosi u dvorište svoje kuće, dok njegova unuka svojim malim rukama vuče onoliko granja koliko može da olakša ostarjelom djedu.

Stanovnici enklave, posebno sjevera i grada Gaze, provode dugo vremena svaki dan skupljajući drva i karton za vatru za pripremu hrane, ali i da bi se ugrijali i imali toplu vodu.

“Vidite li patnju koju doživljavamo u sjevernoj Gazi? Drva za ogrjev skupljamo svuda, čak i s uništenih i opasnih mjesta. Ponekad siječemo grane s drveća zasađenog na ulicama, a zatim tražimo hranu kao što su leća i grah“, priča Hassan.

Otkako je Izrael 7. oktobra počeo nemilosrdni rat na Pojas Gaze, stanovnici enklave ostali su bez goriva i plina za kuhanje.

Nakon pritiska Ujedinjenih nacija (UN) i međunarodne zajednice, Izrael je dozvolio da vrlo ograničena humanitarna pomoć uđe u Pojas Gaze preko kopnenog prelaza Rafah na jugu enklave.

“Nema plina, nema vode, nema pšeničnog brašna, čak ni riža kao zamjene za brašno ne postoji. Nismo primili nikakvu pomoć ovdje u sjevernom Pojasu Gaze“, kaže Hassan.

Naglasio je da je nemoguće zamisliti koliko su teški uslovi u kojima pokušavaju da prežive i kojima pokušavaju da se prilagode.

Prije rata, samo su neke porodice kupovale drva za grijanje zimi. Međutim, novi uslovi su živote svih Palestinaca u Pojasu Gaze pretvorili u primitivne.

Od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra, u kojem je ubijeno blizu 1.200 ljudi, u ofanzivi za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze ubijeno je najmanje 28.775 ljudi i izazvano masovno uništenje i nestašica potrepština.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima UN-a, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

TRT Balkan / agencije