Završen istovar hrane sa prvog broda pomoći koji je stigao na obalu Gaze

Završen istovar hrane sa prvog broda pomoći koji je stigao na obalu Gaze

Brod je prevozio 200 tona hrane.
Očevici su ispričali da je pomoć istovarena uz pomoć malih čamaca koji su je sa broda transportovali na obalu.     Foto: Reuters

Iskrcavanje prvog broda pomoći koji je dan ranije stigao na obale opkoljenog Pojasa Gaze završeno je u subotu, rekli su lokalni izvori.

Očevici su ispričali da je pomoć istovarena uz pomoć malih čamaca koji su je sa broda transportovali na obalu.

„Istovar je završen u subotu ujutro", dodali su.

Brod humanitarne pomoći koji prevozio je 200 tona hrane dvije međunarodne humanitarne organizacije, španske Open Arms i američke World Central Kitchen, isplovio je u utorak iz Južnog Kipra, luke Larnaca.

Misija nazvana „Operacija Safeena“, ima za cilj omogućiti koridor pomorske pomoći koji je predložila administracija Južnog Kipra, a uz podršku Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije.

SAD su objavile planove za izgradnju privremenog pristaništa na obali Gaze kako bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći.

Izrael je započeo napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine i prekograničnog napada Hamasa. Do sada je u Pojasu Gaze ubijeno oko 31.500 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

TRT Balkan / agencije