Zašto neki stručnjaci ne žele da Indija pusti geparde u divljinu?

Zašto neki stručnjaci ne žele da Indija pusti geparde u divljinu?

Preseljenje divljih mačaka s jednog kontinenta na drugi donosi mnogo izazova i pitanja.
Nakon godina čekanja, Indija će konačno ponovo uvesti geparde u divljinu.     Foto: TRT World

Nakon godina čekanja, Indija će konačno ponovo uvesti geparde u divljinu − 70 godina nakon što je najbrža kopnena životinja izumrla na ovom potkontinentu.

U toku su pripreme za uvoz oko osam afričkih geparda iz Namibije nakon što su ove zemlje prošlog mjeseca potpisale sporazum.

Ali stručnjaci za zaštitu prirode izrazili su zabrinutost zbog inicijative koju vide kao "projekat taštine" New Delhija. Stanište Indije razlikuje se od okruženja na koje su uglađene mačke navikle na afričkim travnjacima.

Gepardi će živjeti u rezervatu divljih životinja Kuno u državi Madhya Pradesh, koji je prvobitno bio dom za azijske lavove pronađene u susjednoj državi Gujarat.

“Ono što će ovdje biti je proslavljeni safari park. Tim će se životinjama intenzivno upravljati uz vrlo praktičan pristup koji će ugroziti ekološku ulogu i funkciju za koju se očekuje da će on predstavljati”, kaže Ravi Chellam, biolog za divlje životinje i konzervator iz Bengalurua.

“Ovi gepardi će se pomicati naprijed-nazad, kako bi se omogućila genetska razmjena koja zahtijeva višestruko hvatanje. To je južnoafrički model. Nije indijski način upravljanja našim divljim životinjama”, kaže on za TRT World.

Prema akcijskom planu, Indija će u narednoj deceniji ponovo uvesti blizu 50 geparda. Ali očekuje se da će samo 21 od ovih brzih grabežljivaca preživjeti u divljini sljedećih 15 godina.

Tako niske stope reprodukcije i preživljavanja znače da će trebati nekoliko decenija da se ponovo nasele drugi dijelovi Indije, kako se vlada nada, kaže Chellam. "Ovo nije samoodrživo i zahtijevat će često uvođenje prilično velikog broja afričkih geparda kako bi se osigurao opstanak ove populacije."

Područje Nacionalnog parka Kuno obuhvata blizu 750 kvadratnih kilometara. “Najbolji mogući vladin scenarij je da će za 15 godina Kuno biti dom za 21 geparda. Gepardi žive u mnogo manjoj gustoći od tigrova i lavova.”

Naprimjer, područje koje se prostire na 100 kvadratnih kilometara moglo bi biti dovoljno za 8 do 10 tigrova. Međutim, to je dovoljno prostora za samo jednog geparda, objasnio je.

Transkontinentalno preseljenje geparda postalo je veliki projekat za Indiju, šestu svetsku ekonomiju. Koštat će 750 miliona indijskih rupija (otprilike 9,5 miliona dolara), od čega će veći dio doći od državne indijske naftne korporacije.


Vlasti kažu da su poduzele sve korake kako bi pomogle gepardima da se razmnožavaju i povećaju broj. Utočište za divlje životinje Kuno opskrbljeno je jelenima i drugim prirodnim plijenom. Elektronske ogrlice pratit će kretanje geparda te će ih nekoliko sedmica zadržati u određenom prostoru, kako bi se oni mogli naviknuti na svoju teritoriju.

Ipak, stručnjaci su skeptični.

„Afrički gepard se nikada ne može uvesti u divljine Indije“, rekao je za “Times of India” Valmik Thapar, indijski autor o divljim životinjama. “Nemamo nikakvo stanište da osiguramo prirodnu reintrodukciju.”

Thapar, autor kontroverzne knjige u kojoj je tvrdio da gepardi nikada nisu bili porijeklom iz Indije, kaže da će afrički gepardi biti suočeni sa stalnom prijetnjom divljih pasa.

Indija je uspjela povećati sve manju populaciju tigrova.     Foto: AP AP

Indija je učinila izuzetan posao u očuvanju svoje populacije tigrova. Prije dva stoljeća, više od 50.000 tigrova lutalo je ogromnim indijskim šumama. Broj se smanjio na manje od 1.500 u 2006. Zajednički napori da se poveća populacija veličanstvenog moćnog predatora pomogla je da se broj poveća na 2.967, prema posljednjem prebrojavanju.

To je učinjeno stvaranjem 50 namjenskih rezervata i poduzetim mjerama za zaustavljanje krivolova.

Međutim, ponoviti taj uspjeh bit će daleko veći izazov kada su u pitanju gepardi koji nisu navikli na lokalne uvjete.

New Delhi želi sačuvati svoje travnjake uvođenjem geparda, jer oni pomažu u balansiranju prirodnog ekosistema.

Chellam, koji je savjetovao indijski Vrhovni sud o pitanjima vezanim za šume, kaže da postoje autohtone ugrožene vrste koje bi trebale biti prioritet vlade.

"Ako se radi o zaštiti travnjaka i drugih otvorenih staništa, onda bi se trebali fokusirati na veliku indijsku droplju i njeno stanište. Ptica je kritično ugrožena i može izumrijeti ako se njena zaštita ne pojača. Gepardi neće pomoći u njihovom spašavanju.”


Postoji i zakonska prepreka koja može ugroziti projekat ‘Cheetah’. Indijski vrhovni sud je 2013. godine naredio vladi da zaustavi svoj plan uvođenja geparda i umjesto toga promovira preseljenje azijskih lavova u Kuno.

Kuno park prvenstveno je bio posvećen indijskim lavovima, koji žive u regiji Gir u državi Gujarat. Tokom godina, blizu 1.500 porodica iz 20-25 sela preseljeno je na druga mjesta kako bi se napravilo mjesto lavovima.

Broj indijskih lavova, uglavnom koncentrisanih u Giru, porastao je na 700, ali gotovo polovina njih je otišla iz divljine jer su ljudi zadirali u njihovo stanište.

“Od toga, blizu 300 lavova nije u šumi. Oni su na poljoprivrednim poljima, u selima, na autoputevima i drugim područjima u kojima dominiraju ljudi”, kaže Chellam.

“Uspjeli smo u očuvanju tigrova i lavova, ali nismo voljni da zauzmemo objektivan pogled kako bismo upravljali našim uspjehom, kao ni u provedbi naredbe Vrhovnog suda Indije o premještanju lavova u Kuno.”

TRT World