Grad Oslo je odlučio da se na Gradskoj vijećnici 29. novembra zavijori zastava Palestine.     Foto: Reuters

"Aktivisti za ljudska prava širom svijeta protestuju protiv neodržive situacije u kojoj su se našli Palestinci", rekla je predstavnica Crvene stranke (Rødt) Ylva Holm Torsteinson, navodi norveški list "Avisa Oslo".

Rødt je predložio uvođenje dana zastave jednom godišnje, kada bi se palestinska zastava vijorila na Gradskoj vijećnici u Oslu, ali nije dobio većinu za prijedlog.

Međutim, većina je bila za to da se 29. novembra ove godine istakne zastava u vezi sa Međunarodnim danom solidarnosti UN-a sa palestinskim narodom.

U nekoliko prethodnih navrata većina u Gradskom vijeću je glasala na način koji pokazuje da se grad Oslo ne bavi pitanjima vanjske politike.

"Takav argument je skretanje pažnje. Kao opština, mi imamo priliku, pravo i dužnost da izrazimo podršku etničkim grupama koje su izložene grubim kršenjima međunarodnog prava", rekla je Torsteinson.

Palestinu priznalo 139 država

Država Palestina trenutno uživa bilateralno priznanje od 139 država.

Mnoge države su priznale državu Palestinu nakon što je Palestinsko nacionalno vijeće proglasilo nezavisnost 15. novembra 1988. godine u Alžiru. Druge države priznale su državu Palestinu nakon toga, kao rezultat opsežnih bilateralnih i multilateralnih diplomatskih napora.

TRT Balkan / agencije