Izraelska vojska je redovno provodila racije na okupiranoj Zapadnoj obali u posljednjih nekoliko godina, što je eskaliralo početkom rata u Gazi prošlog oktobra.    Foto: AA

Palestinsko dijete ranjeno u pucnjavi izraelske vojske u blizini grada Ramallaha na okupiranoj Zapadnoj obali, preminulo je u subotu zbog zadobijenih povreda.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je "dječak, Muhammad Murad Ahmad Hoshiya, 12, podlegao teškim povredama koje je zadobio prije oko sedam dana u Ramallahu".

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca saopštilo je 14. juna da je ekipa hitne pomoći prevezla u bolnicu "12-godišnje dijete ranjeno u stomak tokom napada okupacione vojske na kamp Al-Amari u Ramallahu", dodajući da je njegovo stanje kao "kritično".

Očevici su rekli za Anadolu da su izraelske snage upale u grad Al-Bireh, izvršile raciju u kampu Al-Amari i naselju Umm Al-Sharayet južno od grada, pri čemu je sedam osoba ranjeno u pucnjavi.

Izraelska vojska je redovno provodila racije na okupiranoj Zapadnoj obali u posljednjih nekoliko godina, što je eskaliralo početkom rata u Gazi prošlog oktobra. Palestinci su se suočili i sa nasilnim napadima ilegalnih doseljenika.

Prema podacima Ministarstva zdravlja od 7. oktobra prošle godine na Zapadnoj obali najmanje 552 Palestinca su ubijena, među kojima 132 djece, a oko 5.200 je povrijeđeno u paljbi izraelske vojske.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

TRT Balkan / agencije